Organismes / Política turística

L’IVA del turisme puja del 8 al 10%

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat en el Congrés dels Diputats una pujada de 3 punts de l’IVA general, passant del 18 al 21% i de 2 punts per a l’IVA reduït, en el qual es troba l’activitat turística, passant del 8 al 10%. Pel que fa l’IVA superreduït pels productes d’especial necessitat, es manté al 4%.

Segons càlculs d’Exceltur per cada punt de pujada de l’IVA és produirà una caiguda d’ingressos superiors als mil milions d’euros i 9.300 llocs de treball. Atenent a aquestes estimacions la pèrdua seria de 2.000 milions d’euros. 1.300 milions correspondrien només a l’impacte que tindrà en la pèrdua de divises ocasionada per l’elasticitat del preu dels serveis venuts.

Amb un IVA al 10% es perdrien segons Exceltur fins a 18.700 llocs de treball directes per al conjunt del sector turístic als quals s’han d’afegir tercers sectors afectats.

L’anunci de Rajoy és un fort cop a la competitivitat del sector i tanca les especulacions sobre el tema. La compareixença del president del Govern contradiu l’anunci que va fer el president de les Illes Balears, que després de reunir-se amb el Ministre d’Hisenda , es va erigir en portaveu i va assegurar que no es pujaria l’IVA. També contradiu els missatges traslladat pel ministre Jose Manuel Soria i la Secretaria de Turisme Isabel Borrego quan explicaven que la pujada de l’IVA turístic no estava sobre la taula. Més lluny queda el comprimís polític del Partit Popular que en el seu programa electoral proposava aplicar-li al sector un IVA superreduït.

Back to top button