superior

Mercats

L’IPC dona un respir i modera la pujada de preus

El sector turístic sí que ha mantingut les tarifes a l’alça

Per primera vegada en dos anys la inflació s’ha situat per sota del 2%. La dada és molt positiva per al desenvolupament econòmic. Més encara quan Espanya ha estat la primera economia europea que redueix l’IPC fins l’1,9%.

Des d’abril de 2021 l’escalada dels preus ha estat continuada, sobretot l’estiu passat. Entre els diferents productes que més s’han encarit en aquest període inflacionista han destacat els turístics: l’hostaleria, el transport, la restauració, així com el lloguer de serveis vinculats.

La situació és beneficiosa per Espanya perquè en tenir la inflació més baixa de la zona euro guanya en competitivitat. Si aquesta moderació en preus es trasllada al sector turístic podria ajudar a revertir l’alentiment que s’ha detectat les darreres setmanes en les reserves internacionals cap a Espanya.

Cal recordar que ara fa un any els preus havien pujat per sobre del 10%. Va ser un estiu inflacionista que va afectar la butxaca de les famílies. En el cas concret dels espanyols, les darreres dades de l’INE revelen que encara no s’ha assolit els nivells de despesa prepandèmia. Les llars tenen menys diners i la caiguda de la despesa ha afectat restaurants, hotels i transport. Concretament, eliminant l’efecte de la inflació, els espanyols gasten un 15% menys en transport, un 8% menys en hotels i restaurants respecte el 2019.

Articles relacionats

Back to top button