superior

EmpresesReportatges

L’impost sobre el vi, una amenaça per a la rendibilitat de l’enoturisme

L’aprovació d’un impost sobre el vi, que planteja la proposta de reforma fiscal que el Govern espanyol té a sobre la taula, representa una amenaça per la rendibilitat de l’enoturisme, que veuria encarit el producte base de la seva activitat. Tot i tractar-se d’un impost “molt reduït”, a l’estil del que ja aplica França des de gener de 2013, el sector avisa que “perjudicarà l’impuls del turisme de vins que s’ha dut a terme els darrers anys”.

Des d’Enoturisme Penedès han detallat algun dels efectes negatius que podria tenir aquest gravamen, com l’encariment del preu de les entrades: “Si durant la visita s’obren ampolles de vi i surt més car, les entrades als cellers també poden pujar de preu.”

No obstant, qui més patiria una hipotètica pujada de preus seria el negoci de venda de vi que sol acompanyar a la visita als cellers. Això provocaria una caiguda dels beneficis en aquest tipus d’establiments, que se sumaria a l’estrenyiment del marge de benefici si s’assumeix el cost extra de les ampolles obertes durant la visita i no s’encareix l’entrada.

Els darrers anys Catalunya ha apostat de manera decidida per l’enoturisme com a via per potenciar el turisme de qualitat en tot el territori i desconcentrar l’afluència de visitants de les zones costaneres. A més, l’oferta de vins sovint va lligada a la gastronòmica, també en auge, i són uns dels millors aparadors per la “marca Catalunya” arreu del món.

En aquest sentit, l’estiu passat va néixer el programa Catalunya Enoturisme —iniciativa conjunta de l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut Català de la Vinya i el Vi— que detalla els passos a seguir per impulsar aquesta oferta. Un dels primers passos ha estat el desenvolupament d’una senyalització específica per identificar les diferents zones vitivinícoles catalanes, al qual seguiran un seguit d’accions que es finançaran, en part, gràcies als fons de la taxa turística.

Articles relacionats

Back to top button