superior

ReportatgesEmpreses

L’Associació Catalana de Professionals del Turisme vol tenir representats per tot Catalunya

En el complicat món turístic català, amb tants subsectors i petites empreses, no és fàcil trobar una associació de caràcter transversal que els pugui representar a tots. Això és el que fa l’Associació Catalana de Professionals del Turisme (ACPT). Comunicatur entrevista al seu president, Roberto Torregrosa.

– L’Associació Catalana de Professionals del Turisme te com a lema “Fem xarxa”. S’ha aconseguit realment aquesta xarxa? És prou coneguda l’Associació?
El lema va sorgir de la necessitat de transmetre per sí sol l’objectiu principal de l’Associació, el treballar el networking i posar en contacte els diferents subsectors que composen el mosaic del turisme. L’Associació va camí dels 20 anys, però en fa gairebé 10 d’una nova etapa on es va regenerar la junta directiva, estatuts i objectius, així com pràcticament la majoria d’associats. Es en aquesta segona etapa de l’Associació que es treballa realment per aquesta xarxa.  I crec sincerament que estem en el camí correcte.

– Vostè és també director general de Guitart Hotels. I suposo que tots els membres de la junta tenen càrrecs també importants. Com és compatibilitza la feina professional amb el treball de l’Associació?
Una associació d’aquestes característiques tira endavant gràcies al compromís i dedicació absolutament desinteressats d’aquells que composem la junta i dels associats, sense els quals seria inviable. La dedicació és la que és i precisament per això podem estar satisfets del camí recorregut, però som realistes respecte a allò que ens queda per fer. Podríem dir que l’ACPT és una associació que tot i que no és extremadament coneguda, està present en molts fòrums d’opinió i reflexió del turisme de Catalunya i més concretament, de Barcelona.

– Qui pot formar part de l’Associació?
L’ACPT és oberta a tot aquell professional del turisme a Catalunya, si bé és cert que no delimitem Catalunya geogràficament, ja que pot haver-hi catalans fora de Catalunya que en puguin estar interessats i no catalans d’arreu de l’estat que puguin interessar-se per pertànyer a l’Associació. També poden formar-ne part empreses en que el seu servei i/o producte puguin ser de l’interès dels associats o un subsector concret. En aquests cas són “membres col·laboradors”.

– Quins són els objectius de l’Associació?
El principal és fer networking entre els diferents subsectors que composen el turisme a Catalunya, els quals tenim gairebé tots representats. A banda hi ha objectius més pràctics, de fomentar el negoci, de preocupar-se i ocupar-se de les problemàtiques que pugui tenir un col·lectiu en un moment donat, com va ser, per exemple, el dels guies professionals de Barcelona. I també tenim una funció important d’esdevenir altaveu d’allò que preocupa al sector. En aquest sentit, organitzem dinars de treball, debats i alguna activitat més lúdica per manifestar aquestes preocupacions a institucions i personalitats vinculades. Hem organitzat debats amb els candidats a regidors de turisme de les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona. Som membres del Consell Turisme i Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona i col·laborem en estudis rellevants pel nostre sector, com el de “Reptes en la formació universitària en l’àmbit del turisme” que ha liderat l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i que es presentarà properament.

– I els seus objectius com a president? On vol portar l’ACPT, què creu que s’ha de fer?
Evidentment, sense un equip de treball com la junta no podríem empènyer els objectius que ens proposem any rere any; només tinc paraules d’agraïment per la tasca que fan. Com a president els objectius primordials és mantenir viva l’Associació, que tingui membres, que no hi hagin baixes i que donem valor afegit i contingut. Potser hem de ser més proactius i dedicar més temps a ser presents en les decisions que afectin al turisme a Catalunya i que l’ACPT sigui un “imprescindible” a convocar com una associació transversal que som i que pot donar veu a tots els subsectors.
Tenim una assignatura pendent i és obrir-nos més fora de Barcelona, tenir ambaixadors a Girona, Tarragona i Lleida per fer “taca d’oli” i arribar a quants més professionals millor.

– Quins avantatges comporta ser soci?
Diria que el principal és entrar en XARXA i tenir la possibilitat de relacionar-se no només amb el teu àmbit d’actuació específic, sinó amb la resta de subsectors del turisme a Catalunya. Altres objectius vinculats a aquest fet relacional és fer negoci i poder traslladar una preocupació que individualment no tindria força o capacitat per accedir a les administracions. El que està clar és que la quota que es paga queda més que amortitzada només amb dos dels actes de networking que organitzem en el decurs de l’any.

– Ara vostè també presideix a Catalunya, l’Associació Espanyola de Directors d’Hotel. No hi ha massa associacions i petits col·lectius en el sector i amb aquesta atomització es perd força?
Sí, sóc el president de l’AEDH a Catalunya des de fa gairebé un any. Aquesta associació, d’àmbit estatal, te una gran tradició i història, però està en plena reconversió i per això em van proposar presidir-la a Catalunya. Potser sí que hi ha massa associacions i col·lectius petits que divideixen la força. Però és també inevitable que els gremis i col·lectius que representen sectors concrets vulguin tenir una eina que els pugui representar com a tal. El que és important és que davant d’alguna situació concreta siguem capaços d’agrupar-nos i sumar.
Cal també remarcar que l’associacionisme avui dia és complicat. En els darrers anys, per la crisi o per altres motius, hi ha associacions que han desaparegut o que han mermat considerablement el nombre d’associats. Les raons? Poden ser múltiples: en quantes associacions estic? Quina és la quota? Quina és l’aportació de valor que m’ofereix? Crec que ha quedat clar el que és l’ACPT, el que aportem a l’associat i la quota, molt assequible i amortitzada des del primer minut.

Més informació: web de l’Associació Catalana de Professionals del Turisme

Articles relacionats

Back to top button