Restauració

La marca “Cuina Catalana” promocionarà els establiments de qualitat

La Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) ha creat una marca de garantia que identificarà tots els establiments que elaboren cuina catalana tradicional. Aquest segell es promocionarà a nivell nacional i internacional com a reclam turístic.

90 establiments de restauració (restaurants, pastisseries i comerços gourmet) que elaboren cuina tradicional catalana arreu del país ja han obtingut l’homologació de la FICC. Segons els responsables de la promoció turística de Catalunya que han assistit a la presentació del segell, “la gastronomia catalana és un dels segments de producte turístic que compta amb un reconeixement internacional més gran i és un actiu per a la promoció del país”.

Els establiments que vulguin representar a la marca Cuina Catalana i obtenir el seu segell de garantia han de basar principalment l’elaboració dels seus plats en el receptari del Corpus de la Cuina Catalana. El Corpus, resultat d’un intens estudi científic, inclou més de 900 receptes reconegudes com l’essència de la cuina catalana.

Durant la presentació del distintiu la directora de la FICC, Pepa Aymamí, ha assenyalat que “en una època en que impera la moda de l’alta cuina, la marca neix de la necessitat de posicionar la cuina tradicional i de reconèixer, d’una forma tangible, el nostre patrimoni gastronòmic”. De les seves paraules es desprèn una voluntat de fer de contrapès a la imatge internacional d’una Catalunya lligada a l’alta cuina.

En aquest sentit, la FICC exigeix que els plats dels restaurants certificats s’elaborin d’acord a criteris que d’alguna manera es desvinculen de la nova cuina experimental representada per alguns xefs mediàtics. Entre aquests requisits: utilitzar el màxim nombre possible de productes de l’entorn i de temporada; utilitzar tècniques d’elaboració tradicionals o modernes, però no experimentals i, no emprar ingredients exòtics amb toponímics forans.

El segell: una C i una cullera vermella

Aquest segell de garantia –una C majúscula en negreta amb una cullera vermella en posició vertical invertida a la seva dreta sobre fons blanc– es lluirà a l’exterior dels establiments que obtingui l’homologació. També s’aplicarà a les cartes dels restaurants, que marcaran amb aquest logotip tots els plats de cuina catalana que elaborin.

Back to top button