superior

Destinacions

La Conca de Tremp-Montsec vol ser reconeguda com a Geoparc Mundial de la UNESCO

L’alt valor del patrimoni geològic, paleontològic, arqueològic i astronòmic de la Conca de Tremp-Montsec converteixen aquest territori en un atractiu turístic. El projecte de geoparc aspira a formar part de la xarxa mundial de geoparcs reconeguts per la UNESCO.

L’àmbit territorial del Geoparc Conca de Tremp-Montsec comprèn tots els municipis del Pallars Jussà; el municipi de Baix Pallars, al Pallars Sobirà; Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, i Vilanova de Meià, Camarasa i Àger, a la Noguera. En aquests paisatges es troba resposta a quins van ser els últims dinosaures d’Europa, com es va formar el Pirineu o quan va començar l’ocupació humana a la serralada, sota un cel fosc d’una qualitat excepcional que ha merescut el reconeixement de reserva i destinació turística Starlight.

L’any 2015 es va presentar la candidatura lleidatana per accedir a ser geoparc mundial de la UNESCO i, recentment, dos dels seus avaluadors van visitar els espais naturals i els equipaments que formen part del projecte, els quals integren una xarxa distribuïda per tot el territori on es fa divulgació de tot el patrimoni. També van visitar els punts d’interès geològic i les principals iniciatives que s’hi estan desenvolupant en l’àmbit empresarial, cultural, patrimonial i mediambiental que incideixen en la millora del territori i el converteixen en un atractiu turístic. Amb la informació obtinguda durant la visita, es redacta un informe final que serà sotmès a votació i el resultat del qual es comunicarà el 30 de setembre a la cloenda del Congrés Mundial de Geoparcs. Al març del 2017 la UNESCO hauria de ratificar la decisió i el nou Geoparc Conca de Tremp-Montsec rebre l’acreditació formal.

De fet, la marca de qualitat “Geoparc Mundial de la UNESCO” servirà per reforçar la qualitat i la distribució dels productes turístics i dels productes agroalimentaris i no agroalimentaris locals. A més, es millorarà la formació dels professionals i dels emprenedors locals per obtenir així resultats millors en les iniciatives de desenvolupament rural que es duen a terme al territori en els àmbits de recerca, geoeducació, geoturisme i altres activitats econòmiques sostenibles relacionades.

D’altra banda, el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec va dur a terme una campanya de senyalització de diferents indrets del Pallars amb alts valors geològics, entre els quals destaquen les portes d’entrada a aquesta zona, amb senyals que s’han col·locat a llocs estratègics com l’alt de Comiols, des d’on es contempla tot el territori. També s’han instal·lat plafons informatius a l’estació del tren de la Pobla de Segur i s’ha senyalitzat la georuta de Collegats.

Els senyals mostren els diferents patrimonis del territori i divulguen el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec i els geoparcs mundials de la UNESCO.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button