superior

EmpresesEstudisFormació

Gestionar el Big Data ajuda a predir el comportament del turista i a millorar l’estratègia

“La necessitat de gestió del Big Data és un repte per al sector ja que, davant el gran univers de dades digitals disponibles, aquestes tenen valor en la mesura que s’organitzin i contribueixin a l’estratègia de l’empresa.” Amb aquestes paraules d’Octavi Bono, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, es va donar inici a la jornada Agenda Estratègica del Grup de Destinacions de Thinktur. Com integrar el Big Data a la gestió de les destinacions?

Una quarantena de professionals d’empreses i institucions del sector turístic de les comarques de Tarragona, Barcelona i Lleida van participar a la sessió que va posar sobre la taula diversos exemples i casos pràctics sobre quines són les possibilitats d’ús de les dades massives.

En aquest sentit, Antonio Guevara, coordinador de l’àrea tecnològica del Consorcio Desarrollo y Turismo de la Costa del Sol Occidental, va destacar que “davant el fet que les tecnologies digitals ja formen part de tot el cicle de vida del turista, no n’hi ha prou amb incorporar nous sistemes per desenvolupar diversos processos per separat, sinó que cal apostar per la integració real dels diferents sistemes d’informació”.

Els vuit municipis litorals de la Costa del Sol Occidental van apostar fa tres anys per crear un Sistema Integrat de Gestió de Destinacions, en el qual formen part actualment 95 empreses d’experiències i oferta complementària que participen a la prova pilot i més de 100 es preparen per integrar-s’hi. Aquest sistema fa possible que la destinació tingui més dades sobre les preferències i el comportament dels turistes i ciutadans, i disposi d’informació per a la gestió dels fluxos turístics. A més permet analitzar el ROI —Retorn de la Inversió— o rendibilitat de les accions i polítiques turístiques.

Per la seva part, Roberto González, analista tecnològic de Telefónica I+D, va assenyalar respecte al Big Data que “gestionar en base a dades no és nou, però sí que ho és intentar incorporar tot l’univers digital de dades que es genera cada dia per millorar la informació de què es disposa per prendre decisions”. Va afegir que el volum de dades actual és tan gran que, només per veure tots els vídeos que es pugen a YouTube en un dia, s’hauria d’estar 12 anys veient la televisió. “Però la veritable revolució no és Internet sinó els mòbils que s’estan convertint en un hub de sensors”, va concloure.

Roberto González va explicar diversos casos de coneixement generat per al sector turístic analitzant els senyals generats pels telèfons mòbils (per exemple de turistes estrangers a través del roaming), sempre aplicant tècniques d’anomització, agregació i extrapolació per garantir la protecció de dades dels usuaris. Telefónica I+D ha analitzat el comportament dels creueristes que arriben a Barcelona i també, juntament amb el BBVA i Roca Salvatella, ha elaborat l’estudi Big Data y turismo: nuevos indicadores para la gestión turística, analitzant i comparant el comportament dels turistes de diferents països a Barcelona i Madrid.

Ambdues ponències van mostrar algunes de les possibilitats existents, tot i que encara queden alguns interrogants per tal que les destinacions i empreses puguin treure el màxim partit al Big Data, com ara l’estratègia de les grans empreses, de telefonia o financeres per exemple, en l’ús o compartició de les dades de què disposen; o l’aprofitament de les dades no estructurades que existeixen a les xarxes socials, blogs, fotografies, vídeos, fòrums, sensors, etc.

La Plataforma Tecnològica del Turisme – Thinktur és un fòrum comú en què els usuaris comparteixen informació i coneixements sobre l’aplicació de la tecnologia i la innovació per resoldre els problemes reals i concrets del sector turístic.

Articles relacionats

Back to top button