Empreses

GEBTA anuncia una caiguda del 30% del mercat turístic espanyol per a 2009

El mercat turístic espanyol ha caigut entre un 25% i un 30% en els primers quatre mesos de 2009, segons les estimacions de les agències de viatges integrades dins de Gebta. Un descens que podria mantenir fins a finals d’any, segons va explicar el president d’aquest consorci, Martí Sarrate.

Per al president de Gebta Espanya, “en general, no hi ha una destrucció massiva de llocs de treball” en el sector de les agències de viatges. “El que s’ha produït, bàsicament, ha estat la no renovació contractual de treballadors del sector”. Tot i això, assenyala que un 10 per cent de punts de venda han tancat des del començament de la crisi, “no només per la caiguda del mercat sinó també pels problemes da garanties financeres”.

Aquest panorama econòmic portarà a “fusions o reducció de punts de venda”, va assenyalar Sarrate, que considera favorable que l’oferta retrocedeixi per a garantir la viabilitat de moltes empreses en el futur, on les empreses hauran d’afrontar un “canvi d’hàbits i un nou entorn”. Tanmateix, per al president de Gebta, la conjuntura afavorirà tancaments i concentracions d’empreses del sector que poden servir per “aturar el creixement desmesurat de l’oferta els darrers anys.

Davant reducció de les despeses de viatges de moltes empreses, el sector dels viatges corporatius “s’ha vist empès a rebaixar preus” amb l’objectiu de mantenir el nivell de negoci i, especialment, per “a salvar llocs de treball”. No obstant si no hi ha una represa de l‘activitat econòmica, el president de Gebta no descarta una major pèrdua de llocs de treball en el sector, “atès que el personal és la primera partida dels nostres pressupostos”. Martí Sarrate va alertar del risc en caure en una guerra de preus, que pot perjudicar seriosament la rendibilitat d’algunes companyies.

Martí Serrate va fer aquestes declaracions en el transcurs dels actes de lliurament dels Premis Gebta 2009 que van tenir lloc el passat dijous 28 de maig al Palau de la Música de Barcelona.

Els guardonats de la XVIa edició del Premis Gebta han estat: Premi a la Iniciativa per a la companyia italiana de creuers Costa Crociere; Premi a la Innovació per Alfons Cornella, president y CEO d’Infonomia; i Premi a la Trajectòria a Paradores de Turismo.

Pier Luigi Foschi, president i director general de Costa Crociere, fou l’encarregat de recollir el guardó a la compañía pel “seu compromís amb la protecció del medi ambient” a criteri del jurat. La naviliera és, entre d’altres iniciatives, en possessió del distintiu Green Star, l’estàndard ambiental més alt existent, i del certificat UNI en ISO 12001/2004.

Alfons Cornella, per la seva banda, ha estat distingit per “la seva vocació d’innovar sobre la base de compartir experiències i coneixement, des d’una nova aproximació”, amb plantejaments transversals, més transparents i creatius, tot superant els compartiments estancs entre els sectors d’activitat.

“La inversió constant en la recuperació del Patrimoni històric i el desenvolupament d’una marca esdevinguda referent de l’hoteleria espanyola”, ha estat la raó de pes per atorgar el Premi a la Trajectòria a Paradores de Turismo, guardó recollit pel president de l’empresa pública Miguel Martínez.

Gebta és el primer consorci espanyol d’agències de viatges especialitzades en business travel. Es integrat per 18 agències, de les quals vuit es troben entre les 20 més grans de l’Estat. Els associats de Gebta compten amb més de 850 punts de venda i una facturació global de prop de 2.000 milions d’euros l’any 2008 i una quota de mercat del 34% en el segment corporatiu.

Back to top button