superior

Destinacions

Els Guardons del Turisme de Catalunya 2018

Com cada any es lliuren els guardons del turisme de Catalunya a les empreses i professionals del sector català que amb la seva feina han contribuït a fer una destinació turística referent a escala internacional.

Els premiats del 2018 han estat els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Calaf, l’Associació Marques de Pastor i la professora Estela Mariné. Enguany l’acte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, al capdavant de la cerimònia que ha comptat amb un auditori d’uns 300 assistents format per professionals del sector del turisme.

Els Guardons consten de quatre categories: Millor experiència turística; Innovació en accions promocionals i comercialització; Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic; i Turisme responsable.

Ajuntament de Vilafranca del Penedès pel projecte El Camí del Vi, en la categoria de “Millor experiència turística”. La proposta és un recorregut que permet experimentar amb els cinc sentits el món de la vinya i el vi. Pensat per a residents i visitants, transmet la cultura enològica i la seva importància en el desenvolupament i la història de la vila. Aquest producte turístic, dissenyat conjuntament amb Vinseum, el Museu de les cultures del vi i de Catalunya, promou també l’activitat física, ja que està pensat per fer-lo a peu i en bicicleta.

Ajuntament de Calaf pel projecte Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat, en la categoria de “Innovació en accions promocionals i comercialització”. Les botigues de la Plaça Gran de Calaf és un projecte turístic singular que recupera l’antic comerç de la plaça porxada en forma de museu. Gràcies a la celebració del mercat des de l’any 1226, la plaça Gran era el centre neuràlgic del comerç de la vila i del territori. Als anys 50 del segle passat però, el mercat va canviar d’ubicació, fet que va provocar que a poc a poc les botigues anessin tancant o traslladant-se. Les visites guiades ajuden a donar a conèixer l’antic comerç de la plaça tal com era a principis de segle XX, donant l’opció d’entrar a les set botigues recuperades i museïtzades.

Estela Mariné pel projecte de recerca centrat en la imatge i la identitat de la Catalunya turística, en la categoria de “Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic”. La professora Estela Mariné Roig té un currículum farcit d’exemples de recerca i dedicació al turisme i l’oci tant a nivell nacional com internacional. La seva especialització i línies de recerca dels darrers anys l’han portat a analitzar la imatge i la identitat de la Catalunya turística, així com les d’altres destinacions. Ha presentat els seus estudis sobre les marques turístiques catalanes en congressos nacionals i internacionals i ha publicat els resultats a revistes i llibres científics de prestigi.

Associació Marques de Pastor (Pallars) en la categoria de “Turisme responsable”. L’associació Marques de Pastor està formada per sis cases rurals i una agència de viatges que treballen plegats per crear productes turístics responsables al Pallars. D’entre els seus principals objectius, destaquen la recuperació del patrimoni històric i etnogràfic relacionat amb la vida dels pastors, donar valor als antics camins utilitzats pels pastors, fomentar les economies locals i crear activitat econòmica i turística que fomenti el coneixement d’aquests valors. L’any 2012 van crear el Cinquè Llac i enguany han iniciat el projecte Gratitud, per reforçar els vincles entre residents i visitants amb propostes de protecció de la natura i de recuperació de patrimoni.

El jurat ha destacat també altres projectes que han resultat finalistes:

  • Finalista en “Millor experiència turística”: Ajuntament de la Vall d’en Bas, pel projecte “Bas de Màgia”.
  • Finalista en “Innovació en accions promocionals i comercialització”: Serhs Tourism, pel projecte dedicat al cicloturisme (Pineda de Mar)
  • Finalista en “Millor projecte de coneixement i recerca referida al sector turístic”: Associació de Recerca i Difusió del Patrimoni Històric de la Noguera (Camarasa)
  • Finalista en “Turisme responsable”: Consorci de les Vies Verdes de Girona, per l’adequació de dos trams de la via verda per a persones cegues i amb deficiències de visió.

Articles relacionats

Back to top button