superior

TT.OO. AA.VV.

“Els consumidors tornaran a buscar els productes vacacionals empaquetats”

Els turoperadores tornaran a prendre en 2009 la força d’anys anteriors, segons han previst per al mercat espanyol els analistes del sector hoteler reunits per Cushman & Wakefield (C&W) a finals de gener a Londres.

Els ingressos per habitació disponible (RevPAR Revenue Per Available Room) ha caigut significativament els darrers mesos en bona part dels països. En concret a Espanya, les transaccions hoteleres es van situar en 800 milions d’euros en 2008, el que suposa un descens de 33% respecte a 2007. Aquestes dades les facilita STR Global, la firma mundial que publica estadístiques operatives i índexs del sector hoteler.

Tomás Miró, responsable de C&W Hospitality a Espanya, assenyala que en 2009 “veurem com les ocupacions i preus mitjans hotelers baixaran de manera accentuada tant en destinacions vacacionals com en urbans. Les rendibilitats hoteleres patiran un descens, no només originat pel descens del RevPAR, sinó també per l’increment de comissions de venda”.

Pel que fa a hotels urbans, Miró comenta que també disminuiran els ingressos generats pel segment de reunions, congressos, incentius i banquets com a conseqüència de l’empitjorament de l’economia nacional i internacional. A nivell vacacional assegura que “veurem com els turoperadors tornaran a reprendre la seva força d’anys anteriors ja que els consumidors finals tornaran a buscar els productes vacacionals empaquetats”.

James Chappell, director general de STR Global, afirmava que “encara que la gent segueix viatjant, és veritat que els desplaçaments per negocis pateixen a causa de la reducció de costos de les empreses”, i afegeix: “quan la situació es recompongui, seran els mercats més forts i més madurs els que recuperin abans els seus nivells d’ocupació i preus”.

RevPAR, l’índex més reconegut per mesurar els resultats de la indústria hotelera, va caure l’any passat un 4,2% a Europa, contra la pujada del 5,9% en 2007. Els mercats que millor s’han comportat han estat Bèlgica i Alemanya, amb RevPAR anuals creixents del 4,6% i el 4,1% respectivament. A la banda oposada, Itàlia i Espanya han experimentat les majors caigudes anuals amb un 9,9% i un 5,4% respectivament.

Back to top button