superior

TT.OO. AA.VV.

Les agències repliquen les acusacions de l’OCU

En un informe que compara les publicacions de diferents agències, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) conclou que tots els catàlegs de les agències tradicionals són fraudulents, ja que inclouen diferències de preus per un mateix paquet turístic que poden arribar fins als 710 euros.

La comparativa entre dues agències a Barcelona marca la major diferencia de preu (710 euros), seguida de la registrada entre dues entitats de València (543 euros), dues de Madrid (372 euros) i, finalment, dues de Sevilla (68 euros). En un comunicat, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV) admet aquestes diferències de preu, que considera legítimes i pròpies del lliure mercat.“Als catàlegs es poden trobar els preus que marquen els majoristes, però després cada agència minorista pot afegir diferents despeses per gestió”, asseguren des de l’associació d’agències catalanes, que afegeixen que “d’aquesta manera el consumidor pot triar l’agència amb què viatja” segons les seves necessitats.

L’altra gran acusació que fa l’OCU és que algunes agències de viatges cobren unes despeses de cancel•lació superiors al que permet la llei. Es tracta d’una “il•legalitat evident i denunciable” segons l’organització de consumidors, mentre que l’ACAV s’escuda en un article de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris*, que afirma que el consumidor pot deixar sense efecte el viatge combinat contractat però indemnitzant l’agència amb les quantitats corresponents a les despeses de gestió, despeses d’anul•lació, i una penalització que pot variar entre el 5% i el 25%, segons el temps que falti per a l’inici del viatge.

Un altre aspecte “fraudulent” segons l’OCU és que els catàlegs de les agències admeten despeses de cancel•lació del 100% del bitllet d’avió, en viatges combinats. Per a l’ACAV això no és cap frau ja que la llei permet aquesta opció si l’aerolínia ho té establert en la seva política comercial. Per a les agències és fonamental que el consumidor “en el moment de contractar el viatge estigui informat de les despeses de cancel•lació a què està subjecte”.

Precisament, en aquest aspecte la darrera denúncia de l’OCU, que acusa les agències de poc transparents, ja que s’omet informació bàsica en el document de reserva: o bé no desglossen les despeses de gestió o no detallen els serveis contractats o els drets del consumidor

*Article 160 del Real Decreto Legislativo (1/2007), de 16 de novembre pel qual s’aprova el Text Refundat de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios

Back to top button