superior

SITC

El SITC crea ‘Smart Destinations’, una nova jornada dedicada al turisme sostenible

Per garantir el desenvolupament responsable del sector turístic i la seva competitivitat, cal incorporar solucions innovadores i sostenibles. Amb l’objectiu de respondre a aquests nous reptes, el Saló Internacional del Turisme de Catalunya (SITC) organitzarà per primera vegada una jornada dedicada a les "Smart Destinations". En la trobada, a més, es presentarà la primera guia europea de bones pràctiques en gestió ambiental per al sector turístic.

La jornada serà un punt de trobada entre experts en promoció turística i empreses d’hoteleria, mobilitat i enginyeria en el qual intercanviaran experiències i plantejaran idees que promoguin les "smart destinations", és a dir, aquelles destinacions que incorporen la tecnologia en la gestió dels seus recursos culturals, econòmics, ambientals i socials per ser més sostenibles i competitives.

Una destinació "intel·ligent", per exemple, disposa d’hotels construïts amb materials sostenibles i sistemes basats en l’eficiència energètica; és accessible per a persones amb discapacitat; ofereix serveis personalitzats perquè els turistes gaudeixin d’unes vacances a la carta, com aplicacions mòbils amb informació cultural i de lleure basada en les preferències de l’usuari; promou la gastronomia de la zona i els seus restaurants; i fomenta l’economia local, entre altres requisits.

"Per donar a conèixer les principals experiències smart que es desenvolupen a Espanya i en altres països, organitzem per primera vegada aquesta jornada, amb la qual volem posicionar el SITC com a referent internacional en aquest camp", explica la directora del saló, Marta Serra. "Per a això, comptem amb un marc immillorable, ja que Barcelona és la primera ciutat del món amb certificació "Biosphere" de turisme urbà sostenible, una distinció que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR), vinculat a la UNESCO".

A través de conferències i debats a càrrec d’experts de primer nivell, les institucions i professionals del sector "trobaran les claus per desenvolupar un turisme més sostenible que els permeti no només cobrir les noves necessitats dels viatgers i les destinacions turístiques, sinó també incrementar les seves oportunitats de futur", afegeix.

Entre els noms que figuren en el programa, destaca David Styles, de l’Institut de Prospectiva Tecnològica de la Comissió Europea, qui presentarà la primera guia europea de bones pràctiques en gestió ambiental, en la qual es donaran a conèixer les tecnologies i les eines necessàries per tal que el sector turístic sigui més sostenible i competitiu.

La jornada, que tindrà lloc el proper 20 d’abril, compta amb la col·laboració de les principals institucions i organismes fundadors del turisme sostenible com l’Institut de Turisme Responsable (ITR), la Global Sustainable Tourism Council, l’Ajuntament de Barcelona, Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Advance Leisure Services i Balantia.

Turisme no invasiu
El turisme sostenible potencia un model de gestió responsable que permet frenar l’impacte negatiu del turisme sobre les destinacions (massificació de turistes, deteriorament del patrimoni, ús abusiu dels recursos naturals, etc), prioritzant la protecció del medi, el benestar dels seus habitants i el desenvolupament econòmic local, bàsic per a les destinacions de països en desenvolupament.

Segons dades del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), la despesa dels turistes en els viatges "tot inclòs" va a parar a les línies aèries, hotels i altres companyies internacionals i no als negocis locals: de cada 100 dòlars gastats en unes vacances d’un turista d’un país desenvolupat, només uns 5 dòlars es queda realment en l’economia de destinació. En molts d’aquests països, el turisme és la principal font d’ingressos: a Gàmbia representa el 30% de la mà d’obra, a Maldives suposa el 83%, a les illes Seychelles el 21% i a Jamaica el 34%./Informació emesa pel SITC

ACREDITI’S GRATUÏTAMENT ONLINE AMB EL CODI D’INVITACIÓ

Articles relacionats

Back to top button