superior

Aeri

El sector turístic respira per la suspensió de la vaga de controladors

El sindicat majoritari dels controladors aeris, USCA, que agrupa el 95% dels controladors que AENA té en plantilla, ha decidit no exercir l’anunciada vaga a l’agost.

En declaracions als mitjans de comunicació el secretari de comunicació d’USCA, César A. Cabo, ha afirmat que el comitè executiu ha decidit "no exercir el dret legal a la vaga a l’agost, demostrant un exercici de responsabilitat" perquè entenen que el Govern "empenyerà AENA a reprendre les negociacions".

"Una vegada més hem entès la preocupació del sector turístic i de nombrosos passatgers", ha destacat Cabo, que ha apuntat que el sindicat espera ara que AENA torni a la taula de negociació amb "una actitud, ara sí, constructiva".

Cabo ha afirmat que aquesta decisió és "definitiva" i, després de valorar com a positives les declaracions del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que USCA està a l’espera de poder reprendre les negociacions immediatament.

El sector turístic, més tranquil

El sector turístic havia advertit que una vaga en ple agost originarien unes pèrdues diàries properes als 40 milions d’euros, afectant a 690.000 passatgers al dia.

Els hotelers qualifiquen de "magnífica" la decisió dels controladors de no anar a la vaga a l’agost i agraeixen la "sensibilitat" demostrada per aquest col•lectiu al "entendre" les necessitats del sector. "És una magnífica notícia que s’acabi amb la incertesa que pesava entorn la decisió dels controladors", ha manifestat el secretari general de la confederació Espanyola d’Hotels i allotjaments Turístics (Cehat), Ramón Estalella.

Estalella indica que tots aquells turistes que esperen "a l’últim moment" per decidir sobre les seves vacances poden, després de conèixer la notícia, efectuar les seves reserves, ja que actualment aquestes es realitzen amb menys de deu dies d’antelació.

En un comunicat conjunt, l’Associació Espanyola de Companyies Aèries (Aeca), l’Associació de Companyies de l’Aviació Civil d’Espanya (Aca) i l’Associació de Línies Aèries (Ala) han valorat "positivament" la decisió d’USCA de no convocar una vaga a l’agost i confien que d’aquesta manera "es posi fi a la incertesa".

Així mateix, esperen que finalitzi "un llarg període de reiterats incidents, que s’han traduït en importants retards en els vols, que ha ocasionat seriosos perjudicis als passatgers i causat ja greus danys a les companyies aèries, al turisme i a l’economia en el seu conjunt".

El president de Aeca, Felipe Navío, opina que el sector "necessita tranquil•litat per a acabar la temporada d’estiu com estava previst", encara que indica que molts passatgers ja s’han vist afectats de "una o altra manera" per la possible vaga.

El sector aeri, amb una participació estimada del 7% en el PIB nacional, genera prop de 900.000 ocupats a Espanya. Només les companyies aèries espanyoles mouen a l’any un volum de negoci proper als 11.200 milions d’euros.

Foment disposat a atendre algunes demandes dels controladors

El ministre de Foment, José Blanco, està disposat a garantir millores en les condicions de treball dels controladors, a establir criteris que reforcin la seguretat aèria i a atendre a algunes de les reivindicacions dels controladors, però afirma que les retribucions i les hores de treball estan vinculades. "A menys hores de treball, menys retribucions i a més hores, més retribucions, és una mica lògic i raonable", esgrimeix, per a recordar que el sistema de control a Espanya presentava una diferència "notable" pel que fa a altres països europeus quant a "productivitat, salaris i hores de treball".

El titular de Foment ha indicat que la implantació del ‘cel únic europeu’, prevista per a 2012, condicionarà el sistema de control del trànsit aeri en tota Europa i suposarà l’existència de models i sistemes unificats, per al que Espanya ha d’estar preparada.

Per a això, "cal baixar els costos de navegació aèria, reduir les taxes en un 15%, que són les més cares de la UE, i fer un sector més competitiu al servei del desenvolupament econòmic i del turisme, un dels nostres principals motors".

Finalment, el titular de Foment considera que, malgrat el que hagi pogut suposar l’amenaça de la vaga per al sector, les vagues de zel encobertes i les baixes massives entre el col•lectiu, el creixement del tràfic aeri en un 3% al juliol és "positiu" i probablement segueixi creixent a l’agost./Ag EP

Back to top button