El Maresme, des de les torres de guaita
Encara no hi ha cap ruta organitzada, però el Consorci de Promoció Turística del Maresme recull en una nova publicació les torres de guaita i els castells més destacats d’aquesta comarca perquè els visitants tinguin una primera guia per endinsar-se en l’època de la pirateria.
La publicació facilita tota la informació possible per organitzar una escapada d’un dia o d’un cap de setmana al Maresme tot seguint les petjades d’aquestes edificacions, la majoria de les quals daten dels segles XVI i XVII. En aquesta zona, el nombre de torres va ser tan nombrós que el litoral maresmenc era conegut com a “la costa torrejada”.
Aquesta iniciativa és, segons els seus responsables, “un pas més en la consolidació de la marca Costa de Barcelona-Maresme com a destinació turística de proximitat i per a tot l’any”.
El fulletó, bilingüe català-castellà, recull prop de 60 torres i castells, molts d’ells són de propietat privada i no s’hi pot accedir però es poden admirar des de l’exterior i complementar la ruta amb altres propostes que es recomanen a la mateixa guia. Can Teixidor, a El Masnou; el castell de Burriac, a Cabrera de Mar; Can Jalpí, a Pineda de Mar; i la Torre de Can Ratés, a Santa Susanna, són algunes de les edificacions que apareixen a la guia i que es poden visitar.