superior

Mercats

El Brexit afectarà la relació d’èxit entre la península i el Regne Unit

Els turistes britànics són el principal client d’Espanya i la costa mediterrània és la principal destinació per a ells. Així doncs, el sector està pendent del referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea el resultat del qual coneixerem en breu.

Es multipliquen les anàlisis sobre les conseqüències econòmiques, polítiques i socials que tindria aquesta marxa, també des del punt de vista turístic. El sol i platja del mediterrani en general i la costa espanyola en particular, viuen en bona part del turista britànic. L’any passat van ser 15,7 milions de turistes a Espanya, 4,8% més que el 2014, i l’evolució per a aquest any assegura superar la xifra de 16 milions.

El perill del Brexit radica en les turbulències que es provocaran en el canvi de monedes i en la capacitat adquisitiva d’aquest mercat emissor. La seva economia passaria per un període inflacionari. Al final tot es resumeix en una qüestió de preu.
La ruptura amb la Unió Europea provocaria el 2017 un encariment superior als 30 euros diaris per a una família que vulgui passar unes vacances a Espanya, segons càlculs del propi govern britànic. A més l’encariment de vols afectaria els viatges més curts que ajuden a desestacionalitzar la temporada com són els city breaks i els de negocis.

La divisa britànica està patint importants caigudes respecte al dòlar i també amb l’euro. El canvi a hores d’ara ja fa que les destinacions europees siguin més cares per als britànics i el Brexit faria caure la lliura esterlina un 12%. L’estiu ja està contractat i ningú dubta d’uns reeixits resultats. Els operadors turístics han desviat cap a Espanya contingents des de zones poc segures. Però de cara al futur la cosa pot ser bastant diferent.

Articles relacionats

Back to top button