superior

Aeri

Alerta per l’increment de les taxes d’AENA

Les aerolínies tenen previst aplicar recàrrecs als bitllets per compensar la pujada de taxes aeroportuàries d’AENA. Un estudi del consorci d’agències GEBTA Espanya alerta de l’efecte negatiu que suposarà per als viatges de negoci i per al conjunt de l’activitat econòmica del país l’increment del preu dels bitllets.

La intenció d’AENA és pujar una mitjana del 10,2% les taxes aeroportuàries. Les companyies creuen que la pujada és desorbitada i perjudicarà el turisme. AENA contempla noves pujades entre 2013 i 2015 per rebaixar el deute que arrossega proper als 14 mil milions d’euros.

L’actual pujada de taxes aèries, sumada a altres recàrrecs com el del carburant o pel pagament amb targeta de crèdit, encareix el bitllet al voltant del 10% per als vols a Espanya. El president de Gebta, Michel Durrieu ha calculat un sobrecost d’uns 11 euros sobre una tarifa mitja de 120 en el viatge domèstic. La conseqüència per a GEBTA és clara: una reducció dels viatges de negoci i un cost addicional per a les empreses de 48 milions d’euros.

Els estudis realitzats pel consorci vinculen l’activitat dels viatges de negocis amb l’activitat econòmica. Xifren en 10 euros de retorn per cada euro invertit en viatge corporatiu. Comenten que en el primer trimestre es van emetre un 17% menys de bitllets i la caiguda de desplaçaments va ser del 14%. Malgrat això, Gebta preveu que els viatgis d’empresa creixeran un 2%, principalment els viatges corporatius a mercats estrangers i en expansió. El mercat espanyol segueix registrant caigudes.

Entre les mesures que AENA està estudiant per a reflotar econòmicament l’agència estatal es troba l’obertura de noves botigues en els aeroports, o la de reduir els horaris de funcionament dels aeroports amb pocs vols, concentrant-los al matí o la tarda.

Back to top button