Destacat

A Catalunya hi ha 262 empreses de turisme actiu

El 64% de les empreses tenen com a màxim 3 treballadors i una tercera part tenen menys de 5 anys d’antiguitat.

Pirineus, Empordà i Terres de l’Ebre concentren el gruix del turisme actiu segons un estudi de la Universitat de Girona sobre la gestió del turisme actiu a Catalunya.

L’estudi encarregat per l’Observatori de Turisme a la Universitat de Girona ha identificat un total de 262 empreses de turisme actiu. Els primers resultats els ha avançat la direcció general de Turisme que ha volgut destacar com el volum d’activitats de turisme actiu desenvolupades a Catalunya és molt superior al considerat tradicionalment per altres fonts i censos.

L’estudi identifica 47 tipus d’activitats que formen 6 grans grups en funció de l’entorn geogràfic o el medi. Aquests grans grups són: les activitats en espais rocosos (barrancs, escalada,…), les d’alta muntanya (alpinisme, excursionisme,…), les de baixa muntanya (BTT, marxa a cavall, quads,…), les aquàtiques (ràfting, piragüisme, caiac, submarinisme,…), les aèries (paracaigudisme, parapent, globus,…) i les de neu (esquí, motos de neu,…)

Segons l’estudi, el turisme actiu a Catalunya té quatre trets característics:

Primer. Tot i estar en una de les destinacions turístiques més importants i madures del món, l’oferta de turisme actiu encara es troba en fase de creixement i té un llarg recorregut.

Segon. Té un important paper desestacionalitzador, equilibrador a nivell territorial i d’atracció de segments amb major poder adquisitiu que cal potenciar.

Tercer. L’estructura de petita empresa i un entorn sovint no massa estructurat no han ajudat a generar una massa crítica a Catalunya prou desenvolupada; poques empreses destaquen per tenir un volum de negoci important.

Quart. Es tracta d’una modalitat turística amb importants implicacions lúdiques, recreatives, però també esportives; d’aquesta manera, és fonamental la cura dels aspectes promocionals, de qualitat i sostenibilitat, i de negoci en general, però sobretot es tracta d’una activitat on la seguretat esdevé el principal factor a tenir en compte.

Perfil de l’empresa de turisme actiu a Catalunya

Un dels trets característics de les empreses de turisme actiu identificat és l’estructura de dimensions reduïdes, un 64% tenen com a màxim 3 treballadors. Pel que fa a l’antiguitat del negoci, un 30,3 % són empreses amb menys de 5 anys d’activitat, un 33,8% porta de 6 a 10 anys, i només un 22,4 % té més de 15 anys.

L’anàlisi qualitatiu de l’estudi conclou que la majoria d’empreses operen amb criteris de viabilitat econòmica, però compatibilitzant-los amb el plaer pel medi natural i l’activitat. Així doncs, es combina una visió del negoci com una opció d’estil de vida, el qual sovint requereix un procés que va des d’una pràctica inicial per afició a una professionalització.

Per a l’Observatori de Turisme el turisme actiu té un efecte multiplicador i beneficiós per a l’activitat turística i “arrossega” d’altres sectors o agents com ara agències de viatge, centrals de reserves, empreses que subcontracten l’activitat, oficines i patronats de turisme, federacions, associacions, i clubs o agrupacions esportives, socials i culturals organitzadores d’activitats de turisme actiu, etc.

Back to top button