El viatge de negocis creixerà un 3%, mentre que el vacacional disminuirà un -10%

“El viatge de negocis tindrà un creixement acumulat d’entre el 2 i el 3% a final de 2011, mentre que el vacacional baixarà un -10%”, ha afirmat Michel Durrieau, president de GEBTA Espanya, el consorci que agrupa 17 de les principals agències del món especialitzades en business travel.

Segons Durrieu, el business travel (BT) té un comportament anticíclic, és a dir, les seves vendes cauen abans que la crisi succeeixi, de la mateixa manera que també es recuperen abans. És per això que actualment el business travel ja mostra signes de recuperació arreu del món.

Durant el primer quadrimestre de 2011, la facturació del business travel ha augmentat gairebé un 12%. Això es deu sobretot al fet que les empreses fan viatges de llarg recorregut, especialment en zones com Sud-Amèrica i Extrem Orient, on ja hi ha indicis de recuperació econòmica. Tanmateix, el president de Gebta Espanya no és tan optimista respecte als propers mesos, ja que les dades indiquen que en el segon quadrimestre de l’any les empreses espanyoles ja han començat a disminuir els seus viatges de negocis. Davant d’aquesta ralentització, que es podria agreujar fins a portar a uns nivells de facturació zero o negativa del buiness travel, Gebta adverteix a les empreses espanyoles que una retallada dels seus viatges de negocis afectaria greument la seva facturació. L’últim estudi de Gebta (novembre de 2010) indicava precisament que hi ha una correlació directa entre els viatges d’empresa i les exportacions, i és per això que Gebta adverteix que una disminució dels viatges de negocis provocaria efectes molt negatius per a les empreses i, conseqüentment també per a l’economia espanyola.

Els resultats del primer quadrimestre també mostren que la facturació d’hotels es manté positiva (0,40%) gràcies a la pujada de preus (5,50%), ja que les reserves han disminuït un -4,73%. El mateix succeeix amb els paquets vacacionals, ja que malgrat que les reserves han caigut un -21,22%, l’augment de preus (4,86%) ha frenat en certa mesura la caiguda, i ha comportat una facturació total de -17,39%.

D’altra banda, les dades de GEBTA també mostren una tendència a la concentració del mercat, tant del segment vacacional com d’empresa. Actualment a Espanya els 3 primers grans grups dedicats als viatges d’empresa (CI, CWT, American Express Barceló Viajes) ja representen el 50% sobre el total.

Finalment, Gebta ha donat a conèixer quins han estat els guardonats amb els Premis Gebta 2011, que distingeixen les millors iniciatives emprearials. El Premi a l’Excel.lència ha estat atorgat, a títol pòstum, a Santi Santamaria; el Premi a la Trajectòria, a Germà Bel; i el Premi a la Iniciativa, a CEOSA.

0 0 0