Ara Lleida

Turisme gastronòmic de tardor a les comarques de Lleida

La tardor a les comarques lleidatanes s’omple de jornades i mostres gastronòmiques que aprofiten els millors productes de la terra i els transformen en plats saborosos i suggestius. Així, els visitants poden complementar la seva estada turística amb una oferta culinària fonamentada en la tradició i en l’excel•lència de matèries primeres de gran qualitat entre les quals destaquen l’ànec, els bolets, el trumfo o patata, l’oli d’oliva extra verge, la tòfona i l’andito (llonganissa típica de Bossòst).

Des de fa 12 anys diferents restauradors de la Val d’Aran ofereixen als seus clients menús amb l’ànec com a producte estrella. Foies, magrets, confits i tota classe de derivats de l’ànec fan les delícies de qui tasta aquests plats. A aquesta iniciativa s’han afegit alguns allotjaments de la Val d’Aran que durant els caps de setmana del 23 de setembre al 16 d’octubre de la XII Mòstra Gastronomica deth Lit (ànec) ofereixen escapades gastronòmiques d’una o dues nits a un preu especial. Com a novetat, els comensals tenen l’oportunitat de participar en el sorteig d’un cap de setmana en un parador de Catalunya i de dues entrades per al circuit d’aigües de l’spa del Parador de Vielha.

Els 10 restaurants participants en la Mòstra són Era Coquèla i Era Mòla de Vielha (del 23 al 25 de setembre); Es Pletieus d’Escunhau i Era Lucana i Parador de Vielha (del 30 de setembre al 2 d’octubre); Parador d’Arties i Unhòla de Bagergue (del 7 al 9 d’octubre), i La Tarteria d’Arties, Esquiró de Baqueira i Fonda d’en Pep de Vielha (del 14 al 16 d’octubre).

Els caps de setmana d’octubre se celebra la dissetena edició de les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitzen el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça i Restauradors de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona. Dotze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials –a un preu que oscil•la entre els 35 i els 40 euros– basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els establiments participants són Café Sedona de Taüll, Las Cumbres del Pont de Suert i Manantial del Balneari de Caldes de Boí (8 i 9 d’octubre); Casa Peiró de Cóll, Hostal Casa Prades del Pont de Suert i Villa Maria de Llesp (15 i 16 d’octubre); L’Aüt d’Erill-la-Vall i Llebreta de Barruera (22 i 23 d’octubre), i Casa Joanot d’Iran, Casa Prades del Pont de Suert, El Fai de Taüll i Asador Vasco Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita (del 30 d’octubre a l’1 de novembre).

Tots els menús inclouen degustació d’Olis Oleaurum, una copa de cava, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a les Terres de l’Ebre i un lot de productes agroalimentaris.

Les VII Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès començaran el 22 i 23 d’octubre, coincidint amb la celebració de la IV Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, i duraran un parell de mesos. El dia 22, a les 19 h, s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants amb motiu de l’“Anem de tapes”. Paral•lelament, també es faran els dies 18 d’octubre i 8 de novembre unes sessions d’intercanvi per a la posada en valor dels aliments locals al Solsonès, anomenades “El producte i la cuina de casa nostra”.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès celebra les VII Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants participants faciliten que es trobin a les cartes productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs.

Per dissetè any consecutiu el Consell Comarcal organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el sabor tan especial que l’oli d’oliva extra verge dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra del 5 de novembre al 18 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius. Els restaurants participants pertanyen a les Borges Blanques, Cervià de les Garrigues i Granyena de les Garrigues.

Del 15 de novembre de 2011 al 15 de març de 2012 tindran lloc les III Jornades Gastronòmiques a la Baronia de Rialb. Cuina de la Tòfona, en què diferents restaurants de la Baronia de Rialb proposen una oferta culinària de plats cuinats amb la tòfona fresca de la zona –de sabor dolç i aroma forta i penetrant– com a element principal i estrella de la temporada. La Cuina de la Tòfona es pot tastar al Bar-Restaurant Rialb, Masia Massanès i Masia Perdigués.

Del 27 de novembre al 8 de desembre es desenvoluparà a Bossòst (la Val d’Aran) Era IV Setmana der Andito, mostra gastronòmica en la qual participen 12 restaurants i dos bars del poble, que cuinaran un plat amb andito, llonganissa típica de Bossòst, feta artesanalment pels carnissers de la vila.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana d’octubre les X Jornades Micològiques del Pallars Jussà, una mostra de plats i productes relacionats amb els bolets de la zona que els restaurants posen a disposició dels clients. També inclou xerrades al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos i exposició de bolets al museu.

Amb el lema “Formatges i emocions” s’ha creat “Pireníssim”, un forfet turístic que permet aconseguir descomptes a 203 establiments i serveis de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i té com a fil conductor el senderisme, el comerç i, molt especialment, la gastronomia. Dins d’aquesta darrera, tenen un protagonisme especial els formatges artesanals, sens dubte el producte estrella de la promoció.

El forfet, que té vigència fins al 31 de desembre, dóna dret a una sèrie de descomptes a restaurants (10%), allotjaments (15%), comerços (10%), museus (2×1), formatgeries (2×1) i rutes de senderisme (10%). Les persones interessades poden obtenir el document —gratuït— al web del projecte Pireníssim (www.pirenissim.org), a les oficines de turisme de les comarques implicades o als mateixos establiments adherits.

Els restaurants participants en aquest projecte són Taverna Urtau i Casa Irene d’Arties; Casa Rosa de Bagergue; Esquiro i La Pleta by Rafael Hotels de Baqueira; Hotel Husa Tuca de Betrèn; Taverna Urtau de Bossòst; Refugi Amics de Montgarri; Restaurant deth Golf de Salardú; Era Txapela, Mandronius, Era Plaça, Pizzeria Oço, Café Nuevo i Taverna Urtau de Vielha.

Al llarg de la tardor en el conjunt de les comarques de Lleida tenen lloc diferents fires i festes en què la gastronomia i la venda i la degustació de productes de la terra, com ara embotits i carns, hi són presents. La relació de manifestacions es pot consultar a l’apartat de l’agenda d’aquest butlletí corresponent al mes d’octubre./ Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button