Estudis-antics

Exceltur matisa els bons resultats turístics per a 2011

L’activitat turística tancarà 2011 amb un creixement del 2,6%, enfront del 0,7% que es preveu per al conjunt de l’economia, segons Exceltur. Malgrat tot matisa que la millora es basa en la demanda desviada cap a Espanya per la inestabilitat del nord d’Àfrica.

El vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, ha declarat que les dades "no mostren una senda de recuperació sostenible" sinó que són fruit de "fluxos prestats". De no haver-se produït aquest factor geopolític, el creixement s’hauria situat en el 0,9% i per tant aquest escenari "no es pot extrapolar" a una tendència de millora competitiva.

Així, Exceltur ha revisat a l’alça les seves previsions anteriors del passat mes de juliol quan va xifrar en el 2,2% l’augment. Atribueix els resultats sobretot al bon comportament de l’arribada de turistes estrangers i malgrat el pitjor comportament de la demanda interna.

Segons les seves dades, el turisme es consolida com el sector amb major capacitat de generació d’ocupació a Espanya, encara que per a Catalunya el sector no ha generat contractació laboral en la mateixa línia.

Amb la mirada posada en les eleccions generals del 20 de novembre Zoreda ha apuntat que "perquè el turisme sigui capaç d’aprofitar les potencialitats i exercir de motor de l’economia espanyola és necessari que esdevingui una prioritat de Govern". La posada en marxa d’una política d’Estat en favor del turisme podria suposar per a l’economia espanyola una aportació mitja de 2.939 milions d’euros més a l’any, creant 35.000 nous llocs de treball cada any fins a 2015, segons Exceltur.

El balanç d’estiu d’Exceltur destaca que la facturació en divises per turisme estranger s’ha elevat aquest estiu bàsicament pel major volum de turistes no per un gradual reposicionament cap a segments de turistes amb més capacitat de despesa, especialment en mercats tradicionals com el britànic que cau.

Les illes (amb Mallorca, Eivissa, Tenerife i Lanzarote al capdavant), algunes destinacions de ‘sol i platja’ del litoral com (Salou, Lloret de Mar, Benalmadena i Benidorm) juntament amb ciutats d’imatge turística posicionada (Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Granada o Sant Sebastià) són les destinacions amb majors increments gràcies a l’estirada de la demanda estrangera.

Consulta l’informe Exceltur

Articles relacionats

Back to top button