EmpresesTransport

Qui va dir que l’AVE privat serà una realitat?

Les traves per a la posada en marxa d’un AVE privat a Espanya segueixen creixent. De poc ha servit l’anunci de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) autoritzant un nou operador ferroviari convivint amb Renfe (i sobre les mateixes vies) si els possibles operadors no poden comptar amb combois.

ILSA, empresa controlada per Air Nostrum, té autorització per operar de forma privada la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona-Montpeller, però no disposen de trens i Renfe ha fet tot el possible per no facilitar el lloguer de cap comboi. De fet, ha liquidat la societat Renfe Lloguer per a, segons diuen, evitar que els seus competidors els lloguin els seus trens.

La connexió d’ILSA té assignades diferents parades: a Madrid, Saragossa, Barcelona, ​​Perpinyà, Narbona i Montpeller, i per tant en la pràctica explotarà també l’exitosa connexió Madrid-Barcelona. Tot i que la liberalització del trànsit ferroviari nacional està prevista per al 2020, la companyia volia avançar-se utilitzant la liberalització ja existent del transport ferroviari internacional. Els requisits són que el 20% del recorregut sigui a l’estranger i el 30% dels passatgers tinguin sortida o arribada a una destinació de fora d’Espanya. Així ILSA volia anticipar-se a futurs competidors.

Ara hauran encarregar trens nous o portar-los d’altres països. Tot això suposarà una demora d’anys. El Govern, així, entorpeix als operadors privats i guanya temps perquè Renfe segueixi explotant en monopoli l’única ruta d’alta velocitat que és rendible a Espanya.

Articles relacionats

Back to top button