superior

DestinacionsEstudis

El creixement turístic d’Espanya no és sostenible

En els últims 3 anys l’afluència de turistes a Espanya s’ha incrementat en 22 milions, passant de 60 a 82 milions.

La destinació no pot seguir creixent amb aquest ritme. On és el sostre? Gabriel Escarrer, vicepresident executiu de Melià ho té clar: “pujar a 100 milions de turistes no és sostenible”. Paraules que no coincideixen amb algunes declaracions de representants d’institucions internacionals que auguren uns bons anys pel turisme i que fins i tot animen a Espanya a arribar a aquesta xifra màgica. La mateixa ministra Reyes Maroto preveu enguany superar els 84 milions de turistes estrangers.

Però un altre element a tenir en compte és que aquest increment turístic no ha anat acompanyat d’un creixement de l’oferta d’allotjament reglat. En tres anys la planta hotelera només ha crescut en un 3%. Els hotelers es pregunten on han anat aquests turistes. La resposta pels empresaris és a apartaments i oferta il·legal. Per definir el futur, Escarrer anima al Govern a fer un Pla Estratègic turístic per a Espanya. S’ha mostrat partidari de definir quantes places d’apartaments han d’existir respecte a l’hotel i en quants anys. Una bateria de plans urbanístics per ordenar el sector.

L’altra incògnita sobre el futur d’aquest desenvolupament expansiu que està tenint el turisme a Espanya és què passarà quan les destinacions de la mediterrània amb problemes de seguretat recuperin l’estabilitat. És difícil conèixer quina serà la demanada real de les destinacions de costa espanyoles. Altres amenaces que haurà de superar el sector són el Brexit, l’increment del preu del petroli o la seguretat, aspectes que ja han planejat sobre Espanya i que per ara les ha sortejat satisfactòriament.

Escarrer no veu, però, un canvi de cicle de creixement. “El turisme a Espanya pot seguir creixent si es defineix i pacta un model sostenible com a país i si es cuiden les fortaleses de la destinació que ens fan líders en competitivitat turística”, ha sentenciat.

Articles relacionats

Back to top button