superior

Destinacions

Objectiu: situar Catalunya al capdavant de l’enoturisme

Segons un primer inventari del sector, a Catalunya s’han identificat gairebé 300 cellers que ja ofereixen visites a turistes, la xarxa de serveis turístics bàsics i d’oferta complementària vinculada a l’enoturisme, i diverses iniciatives turístiques públiques i privades al voltant del món del vi i de la vinya.

Enoturisme Catalunya és el nou programa de la Generalitat per promoure i donar suport a la comercialització de l’oferta turística catalana vinculada a l’enoturisme.

La Direcció General de Turisme i l’Agència Catalana de Turisme, en col•laboració amb l’Incavi, han realitzat un primer informe del sector per disposar d’un inventari a partir del qual establir un model de gestió integrador. Aquest model s’ha de basar en la promoció d’una oferta diversa, de qualitat i estructurada, que respecti les necessitats i la identitat de les DO que existeixen a Catalunya (Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona, Terra Alta i Cava).

Primer inventari

Per primera vegada s’ha recollit i sistematitzat la realitat existent en un inventari que ha de permetre potenciar i prioritzar aquesta activitat a Catalunya. Per elaborar-lo s’han enviat més de 500 enquestes a cellers; s’han realitzat visites a un centenar de cellers de les 11 DO de vins i la DO Cava; entrevistes a representants del sector, tant públics com privats; i s’ha dut a terme una recerca de l’oferta complementària vinculada a l’enoturisme.

Aquest informe ha permès la detecció dels agents socials i econòmics que ja estan treballant en enoturisme a Catalunya, on destaca la gran varietat de cellers. L’inventari n’identifica prop de 300 que ja reben turistes i que ofereixen activitats relacionades amb el món del vi com ara visites guiades, tasts, passejades per les vinyes, etc.

La xarxa de serveis turístics bàsics, l’oferta complementària vinculada a l’enoturisme i diverses iniciatives públiques i privades estructurades al voltant del món del vi, són altres elements que conformen aquest primer inventari.

Objectius i reptes

L’objectiu principal del programa és posicionar Catalunya com a destinació referent en enoturisme a escala nacional, estatal i internacional.

Enoturisme Catalunya també pretèn enfortir la coordinació entre entitats i administracions en la promoció i planificació d’aquest producte per unir esforços i no crear duplicitats; incrementar el coneixement tant quantitatiu com qualitatiu sobre el visitant enoturista; impulsar la formació entre els professionals del sector per a la recepció de turistes; i reforçar la promoció d’aquest producte en els mercats català, espanyol i francès.

Primeres accions

Una de les qüestions en què ja s’ha començat a treballar és una nova senyalització enoturística. En aquest sentit, ja s’han definit els dissenys i la localització dels plafons a les portes d’entrada de les DO vinícoles. Altres iniciatives que es posaran en marxa són la creació d’una Taula de Treball d’Enoturisme amb la participació dels diferents actors vinculats i d’un gestor estadístic específic per a l’enoturisme.

El disseny i posada en marxa d’un pla específic de promoció i comercialització, així com l’organització i la participació en esdeveniments diversos són altres accions que contempla el nou programa Enoturisme Catalunya.Noticia emesa per l’Agència Catalana de Turisme/

[HOME]

Back to top button