superior

Destinacions

Nit del Turisme reivindicativa a la Costa Daurada

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, aprofità la presència del conseller d’Innovació, Universitats i Empesa de la Generalitat, Josep Huguet, a la XX Nit del Turisme del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona per reclamar a la Generalitat i a les institucions municipals un major recolzament al sector turístic de la demarcació de Tarragona.

Així doncs Poblet va transmetre al conseller Huguet el passat dijous davant de 600 professionals turístics de les comarques tarragonines aspectes que preocupen a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre i que fan palès els empresaris de la zona.

En primer lloc feu referència a les dificultats que passen alguns dels principals touroperadors de la zona i “a la minsa capacitat demostrada de donar resposta a les seves propostes de col•laboració”. En aquest sentit, també mostrà la inquietud que genera el fet que alguns mercats emissors destacats a la demarcació, com el britànic, registrin una clara tendència a la baixa. Per això demanà incentius per aquests mercats estratègics –no cal oblidar que el sector turístic tarragoní ha realitzat recentment diversos contactes amb aquest mercat en el marc de la World Travel Market-.

Respecte a eines gestionades per la Generalitat, Poblet lamentà que no s’aprofiti l’Observatori de Turisme “com una eina potent del sector i de la transferència de coneixement, i que no es recolzi prou en un instrument com l’Observatori de la Costa Daurada”. Alhora que va transmetre la seva preocupació pel paper que les diverses zones turístiques de Catalunya tinguin finalment en l’Agència Catalana de Turisme, segons “la visió integradora que es vulgui donar als agents del territori”. Les reclamacions del president de la Diputació van acabar reclamant un major volum de recursos destinats a la promoció que respongui a les necessitats del sector. Respecte als pressupostos, Poblet anuncià que el pressupost del Patronat per l’any 2010 “tindrà un increment notable” a la demarcació de Tarragona.

En el transcurs de la celebració, Joan Aregio, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, va fer públiques les dades de la temporada 2009 segons l’Observatori d’Estudis Turístics. Així, la demarcació de Tarragona ha registrat entre els mesos de gener i octubre, 17.716.000 pernoctacions que representen una reducció del 10% respecte al mateix període de 2008. La reducció a la Costa Daurada, ha afectat sobre tot al sector hoteler i ha estat més controlada a altres allotjaments com càmpings, apartaments o turisme rural. També s’ha reduït l’estada mitja en un dia, situant-se en els 3,8 dies, i els turistes nacionals han suposat el 53 per cent del total. A les Terres de l’Ebre “la reducció de les pernoctacions ha estat lleugerament menor amb un vuit per cent de descens”, encara que la mitjana de nits d’estada s’ha mantingut gairebé com el 2008, amb 3,4 dies. En aquesta zona turística, el 78 per cent de la procedència correspon als visitants nacionals.

El fet que la XX Nit del Turisme se celebrés, per primera vegada, al Centre de Convencions de Port Aventura, feu també que els presents recordessin com una fita destacada d’aquest 2009 l’arribada d’Investindustrial a l’accionariat d’aquest resort de la Costa Daurada, el que, segons Aregio, “va tancar un llarg procés d’especulacions sobre el futur del parc”.

Com és habitual, la vetllada va servir per lliurar els premis Nit del Turisme Costa Daurada i Terres de l’Ebre 2009. El Premi Costa Daurada 2009 el va rebre Josep Espelt, president d’H10 Hotels per la seva llarga trajectòria professional, l’elevada preocupació per la qualitat i la “consolidació d’una cadena hotelera que va néixer al territori per adquirir una dimensió tradicional”. I els guardons per a la creació de material de promoció turística, Premi Jordi Cartanyà, va ser per al Patronat Municipal de Turisme de l’Ametlla de mar, en la categoria de litoral, per l’edició d’un DVD que destaca per la qualitat de les seves imatges; i per al Consell Comarcal del Priorat, en la categoria d’interior, per la realització d’una campanya publicitària en premsa escrita sota el lema: Priorat tot un món per degustar./ per Meritxell F. Carles

Back to top button