superior

Fires i Congressos

FITUR 2012: perd 1.000 expositors i afronta una edició decisiva

La Fira Internacional de Turisme – Fitur 2012 compte amb 1.000 expositors menys i una reducció del 13% de la superfície contractada. El certamen afronta una edició decisiva. El volum de negoci, la qualitat dels expositors i el balanç que realitzin les empreses determinarà, en part, el futur de la fira.

L’anunci de l’Agència de Turisme de França (Atout France) d’anul•lar la seva participació a Fitur pel baix retorn de la inversió ha estat un cop dur per a la fira. Més encara quan l’organisme de promoció francès sí ha confirmat la seva presència en el Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC) que tindrà lloc a Fira de Barcelona del 19 al 22 d’abril. Asseguren que el SITC, a més de mantenir preus als expositors, ha despertat l’interès dels gestors francesos perquè Catalunya és un mercat estratègic per a ells.

L’abandonament de Fitur per part de companyies significatives i algunes destinacions ha estat constant en els últims anys. De fet, les noves empreses turístiques o les quals ofereixen producte innovador no mostren interès per la cita madrilenya. Una tendència a la que cal sumar la difícil situació econòmica de les administracions -comunitats autònomes, diputacions i ajuntaments- que les ha forçat a reduir metres expositius amb la consegüent caiguda de facturació per a IFEMA.

Crida l’atenció que després de diversos anys de congelació de preus l’organització de Fitur hagi optat per incrementar les tarifes un 3% justament en un exercici tan complicat com l’actual. Aquest ha estat un dels motius de crítica per part dels expositors habituals. Atout France, per exemple, lamentava que salons com Fitur a Madrid i Bit a Milà han incrementat tarifes del metre quadrat al mateix temps que han perdut visitants.

Tot i tenir menys espai contractat Fitur mantindrà els deu pavellons d’edicions anteriors com salvaguarda de la seva imatge. I és que Fitur, al costat de WTM de Londres i ITB de Berlín, és una cita principal per al sector turístic a Europa. Encara que les altres dues capitals europees sembla que estan resistint millor la crisi i no pateixen la reculada en nombre d’expositors com Madrid.

Anul•len Fitur Congressos

El saló especialitzat en turisme de negocis Fitur Meetings & Events que se celebrava des de fa més de 10 anys en els dies previs a Fitur s’ha suspès. La trobada podria celebrar-se cap al maig o juny encara que no hi ha cap tipus de confirmació oficial al respecte. La dificultat per captar compradors internacionals seria el motiu que ha dut a la fira de Madrid ha eliminar-lo.

Conegut com Fitur Congressos, aquest saló especialitzat en turisme MICE donava a conèixer l’oferta espanyola de congressos i viatges d’incentiu. Un workshop, una zona d’exposició i uns viatges de familiarització per als hosted buyers conformaven aquest certamen.

Back to top button