superior

DestinacionsEstudis

Més del 50% de les pernoctacions de la Costa Brava i el Pirineu de Girona durant l’estiu s’han registrat en càmpings

El congrés Girocamping PRO reclama a les administracions agilitat per instal·lar plaques fotovoltaiques i a les companyies elèctriques rapidesa en els tràmits per descarregar els excedents d’energia a la xarxa

S’ha celebrat al Teatre Municipal el Jardí de Figueres la 4ª edició del Girocamping PRO, el congrés de referència del turisme a les comarques de Girona i del càmping a Catalunya.
Organitzat per l’Associació de Càmpings de Girona, s’ha centrat en potenciar la sostenibilitat per a fer front a la crisi energètica. El president de l’Associació, Miquel Gotanegra, va remarcar que malgrat que la temporada ha estat molt bona pel que fa a l’ocupació, la inflació no s’ha aplicat als clients, per la qual cosa els resultats dels comptes de les empreses no seran equivalents als dels anys 2018 i 2019. I va dir que “per tal d’intentar reduir costos cal adoptar mesures, com són abaixar consums energètics i consum d’aigua, tenir cada cop més plaques solars i tèrmiques i potenciar l’estratègia digital. Els càmpings fa molts anys que inverteixen per ser més sostenibles i aquesta és la via que cal potenciar encara més en el context econòmic actual”.

La inauguració del congrés va anar a càrrec de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que va reivindicar el compromís de la ciutat amb el sector turístic i del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, que va dir que “dels 15 milions de pernoctacions registrades en els establiments d’allotjament turístic reglat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona entre juny i agost de 2022, més de 7 milions han estat estades registrades en els establiments de càmping, dada que posa de manifest la importància que té aquest sector dins la indústria turística de la demarcació”. També va reconèixer la feina dels càmpings gironins, recordant que “es meritori el dinamisme i la competitivitat que mostra el sector dels càmpings ja que any rere any segueix invertint en equipaments i infraestructures, innovant en projectes a favor de la sostenibilitat i apostant per la qualitat de manera transversal i tenint sempre present el seu actiu més important, els treballadors, i en conseqüència impulsant ara el projecte pioner Campmaster”.

Noguer es referia així al primer màster europeu en gestió sostenible de càmpings i resorts, conegut com a projecte Campmaster, que es va presentar en el decurs del congrés. En el projecte hi participen la Universitat de Girona i la Universitat de Ciències Aplicades de Breda (Països Baixos), figurant com a partners també The Leading Camping & Caravaning Parks of Europe i la Unió Nacional de Càmpings de Croàcia.

A l’esdeveniment també hi van participar Mar Sans, responsable d’Avaluació i Verificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, que va parlar de la importància de l’etiqueta Ecolabel de la Unió Europea; Carme Rubió, subdirectora General de Desenvolupament Turístic Territorial, que va presentar el programa d’ajuts d’eficiència energètica de la Generalitat; Lucia Gusmaroli, project manager del Catalan Water Partnership, que va presentar una ponència sobre la gestió sostenible de l’aigua en el sector i la Dra. Natàlia Ferrer, professora de la Universitat de Girona, que va parlar de la importància de fer visible entre les clients les iniciatives per millorar la sostenibilitat. I es que els càmpings gironins han invertit aquesta temporada 30 milions d’euros per reforçar la seva aposta per la sostenibilitat amb projectes de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions. Gairebé tots els càmpings disposen de plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques per subministrar energia a les instal·lacions. També han invertit en instal·lacions d’energia geotèrmica i en equipar els establiments amb carregadors de vehicles elèctrics.

Va tenir molt d’interès el Fòrum dels representants de les principals organitzacions europees del sector: Uwe Frers, director general de  l’ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club); Erik Spliet, representant de l’ANWB (Royal Dutch Touring Club); Frank Jakobs, directiu d’ACSI (Auto Camper Service International) que juntament a  Marta Domènech directora general de Turisme de la Generalitat han  reflexionat sobre els reptes de present i futur dels càmpings. El debat ha estat moderat pel Dr. Jaume Marín, professor i consultor turístic.
Al congrés hi ha participat més de 300 professionals del sector i una vintena d’empreses. La jornada va concloure al vespre, amb la Nit dels Càmpings Gironins, un esdeveniment que va tenir lloc al Castell de Peralada. Durant el sopar s’ha atorgat el premi Jaume Genover de l’Associació de Càmpings, un guardó que reconeix a personalitats destacades per la seva trajectòria en el sector del càmping. Enguany ha recaigut en Josep Maria Cabeza, propietari del càmping Treumal de Calonge, que molt recentment ha mort.
Al mateix temps i per primer cop s’ha entregat també el nou premi Girocamping, que ha estat atorgat a la periodista Imma Bosch, pel seu suport constant al sector en els seus articles. L’acte va comptar amb la presència de Laia Cañigueral, delegada del Govern de la Generalitat a Girona i Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Articles relacionats

Back to top button