superior

Formació

Les destinacions tenen el repte de definir el seu model turístic aprofitant el turisme col·laboratiu

El principal repte per a les destinacions pel que fa als productes de turisme col·laboratiu o P2P (de persona a persona) es troba a definir com s’incorpora a la seva pròpia oferta i com dialoga amb la resta de modalitats existents. Aquesta va ser una de les principals conclusions del fòrum de turisme col·laboratiu “L’encaix del P2P a les destinacions” celebrat fa uns dies a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i organitzat pel Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Les diverses activitats de turisme col·laboratiu tenen recorregut a mig i llarg termini i capacitat per a modificar el sector turístic, que ha d’analitzar com és la seva demanda i aquesta oferta per detectar les oportunitats que té. “El repte de les destinacions és intentar aprofitar el que aporta de bo aquest model i limitar-ne el que pot ser negatiu”, va indicar a les conclusions Antonio Paolo Russo, investigador del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la URV i del PCT de Turisme i Oci.

Pel que fa al paper de l’administració pública, “s’hauria de centrar a aconseguir una regulació de mínims”, aspecte en què tots els ponents del fòrum van estar d’acord. Marta Farrero, directora tècnica del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, va afegir que “aquesta regulació és necessària i útil”.

Cal tenir en compte que aquesta regulació és una tasca difícil per la complexitat del fenomen que s’ha vist afavorit sobretot pel canvi tecnològic i que ha generat un canvi d’escala de les relacions socials i de la capacitat de mobilitat. “La regulació té a veure amb aspectes no relacionats amb el consum tradicional sinó amb el conjunt de la cadena de valor. L’important és reconèixer que existeix aquesta cadena de valor i veure si correspon només a l’administració garantir i regular, o intervenir per crear model”, va assenyalar Salvador Anton Clavé, director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya a les conclusions del fòrum.

Un dels aspectes analitzats al fòrum va ser definir què és el turisme col·laboratiu. En aquest sentit Antonio Paolo Russo va destacar la diferència entre la sharing economy dels models purs sense transacció econòmica com, per exemple, HomeExchange, Couchsurfing, BlaBlaCar o Helpx, i els models híbrids amb transacció i comissió per part de les plataformes com ara Airbnb, Über, SocialCar, Trip4Real, Sherpandipity, Takeachef o RentALocalFriend.

Articles relacionats

Back to top button