superior

abajo

Reportatges

Les autovies no seran gratuïtes a Espanya

S’estava convertint en una destinació interessant per als turistes que viatgen en vehicle propi. La desaparició dels peatges a les grans vies de comunicació com l’autopista de la Mediterrània i la connexió amb Madrid suposen un nou incentiu que pot incrementar les arribades internacionals per via terrestre.

Però el Govern ha anunciat que es planteja establir un sistema de pagament que substitueixi els peatges aixecats. No vol assumir amb els pressupostos generals de l’Estat la conservació de les carreteres. Al·ludeix al fet que haurien de pagar aquells que les utilitzen i això inclogui també als visitants estrangers.

La intenció és recuperar uns 1.500 milions per a dedicar-los a la xarxa de carreteres. El model d’autovies gratuïtes no està estès a Europa i Espanya no serà una excepció. L’Executiu presentarà pròximament una proposta de tarifació. Quan s’estableixi s’acabarà amb aquest atractiu del transport per carretera, en vehicle propi o col·lectiu.

Però encara queda temps perquè arribi aquest moment. Falta decidir el mecanisme que se seguirà per establir les tarifes de pagament i crear el marc legal corresponent. L’Estat podria optar pel sistema de la vinyeta com a Suïssa -un pagament únic per un període determinat- o pel telepeatge -càmeres que detecten el pas de vehicles-. La data podria ser el 2023.

Incorporant una taxa dedicada al manteniment de les autovies es desincentiva aquest model de transport i es dóna una mica més d’aire a l’alternativa del tren que segueix patrons de major sostenibilitat.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button