superior

Destacat

Entrarà en recessió el turisme a Espanya aquest 2012?

L’activitat turística espanyola caurà un 0,3% aquest any, segons Exceltur. La demanda estrangera que es preveu positiva no compensaria el descens de turisme intern. Podria arribar la recessió al sector turístic aquest any?

Segons Exceltur, a causa de la dolenta conjuntura socioeconòmica espanyola les perspectives per a aquest 2012 apunten que el sector es contraurà. Ha revisat a la baixa les seves previsions realitzades a l’inici de l’any, quan va estimar que el sector es mantindria en nivells similars als registrats en 2011, amb un creixement en l’entorn del 0,2%. Ara rebaixen mig punt les seves previsions després de valorar la situació. El conjunt de sectors de l’economia espanyola recularan encara més (-1,7%).

El sector turístic espanyol ha viscut creixements des del 2009. En 2012 pot arribar la reculada. Encara que el primer trimestre s’ha mostrat molt similar a l’any anterior, fins i tot ha creat 2.000 nous llocs de treball en el sector, la situació interna del país provocarà un descens del consum turístic dels clients espanyols. El deteriorament de la renda disponible i l’increment de l’atur seran les causes. El mercat intern serà més sensible al preu i buscarà viatges més econòmics que pugui realitzar amb cotxe particular, apunten des d’Exceltur.

El gaudi de vacances segueix sent una de les necessitats més valorades per les famílies i encara que reduiran el pressupost destinat a tal activitat, la retallada serà menor que en altres sectors. Per tant el turisme tornaria a registrar un comportament millor que el del conjunt de l’economia espanyola.

Segons un primer balanç d’Exceltur, el 57,3% de les empreses turístiques espanyoles han experimentat una caiguda interanual de les seves vendes la primera part de l’any. A més, l’efecte dels turistes desviats des de les destinacions del Nord d’Àfrica cap a la península i les illes se suavitzarà en els pròxims mesos. Els empresaris turístics no preveuen millores en els principals indicadors del seu negoci per als pròxims mesos.

El vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda, ha aprofitat la presentació d’aquestes dades per a demanar major sensibilitat al Govern per prioritzar i accelerar mesures en benefici del turisme. Mesures que afavoreixin la seva competitivitat i evitin càrregues o sobrecosts operatius. En aquest sentit, una possible pujada de l’IVA i l’increment de taxes aeroportuàries contribuiran negativament en el sector.

I Catalunya?

Per a Catalunya la situació pot ser lleugerament més positiva. La demanda estrangera té un pes relatiu superior al que té en el conjunt d’Espanya on el consum nacional suposa el 50% de l’activitat. Fins ara, el turista estranger està gastant a Catalunya un 17% més.

L’inici de la desacceleració de l’activitat turística a Espanya s’ha mostrat de manera generalitzada en les companyies aèries, hoteleria urbana i agències de viatges, però Barcelona està entre les ciutats que poden tancar el primer trimestre en positiu. Els hotels de costa també tindran una afectació menor, així doncs, gràcies a la important oferta de sol i platja catalana es podria esmorteir millor els nous aires de recessió.

La cistella de mercats turístics emissors per a Catalunya també juga a favor. La composició de la clientela estrangera del sector català és sensiblement millor a la de la resta d’Espanya. La bona quota respecte al turisme rus, que creixerà i molt, i sumarà milions de pernoctacions extres, és un exemple.

Dades de l’informe Exceltur

Back to top button