superior

Destinacions

Els indrets més emblemàtics de Catalunya posen límits al turisme

L’afluència de turistes locals durant el període de pandèmia ha generat situacions de saturació als espais naturals més concorreguts a Catalunya. Les administracions locals, que sempre havien vist l’activitat turística com una oportunitat per al desenvolupament econòmic dels seus territoris, ara imposen restriccions.

El turisme comença a veure’s com un problema en els quatre punts cardinals de la geografia catalana. Com a mesura correctora, per fer-lo sostenible, espais emblemàtics com el Trabucador al Delta de l’Ebre,  la Pica d’Estats al Pirineus, el congost de Mont-rebei a Lleida o la Vall d’en Bas a la Garrotxa (Girona) han decidit gestionar els fluxos turístics amb mesures que volen limitar l’arribada de turistes.

Uns dels paratges més fotografiats o ‘instagramejats’ de Catalunya i l’Aragó és el congost de Mont-rebei (Lleida – Osca). Milers de persones el busquen atrets per un paisatge que ha crescut en popularitat de forma exponencial. La presencia de visitants ha provocat situacions de risc amb allaus de roques. La saturació de l’embassament de Canelles i el congost ha obligat a les autoritats catalanes i aragoneses a establir una estratègia comuna per gestionar-lo de manera sostenible. S’han vist obligades a redactar un pla d’usos que preservi l’espai natural i el compatibilitzi amb la positiva repercussió econòmica que té sobre la comarca i de la qual no volen prescindir.

Al sud de Catalunya, l’Ajuntament de la Ràpita ha decidit regular l’accés a la zona del Trabucador, al Delta de l’Ebre. Els mesos de juliol i agost, l’aparcament serà de pagament. La mesura vol ordenar l’excessiu increment de vehicles que estan portant una gran afluència de visitants. L’han anunciat com una prova pilot però la realitat és que la taxa suposa una nova manera de gestionar el territori. La recaptació està lligada a la instal·lació d’un control d’accés i a nous serveis però sobretot a la preservació de l’espai natural. Les autocaravanes hauran de satisfer 8 euros per entrar, els vehicles 5 euros i les motocicletes 3 euros.

En la mateixa línia, els responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu volen evitar les aglomeracions a l’estiu a l’entorn de la Pica d’Estats. Els excursionistes que vulguin arribar a la zona, a partir de l’agost, hauran de fer reserva prèvia per internet per accedir als pàrquings de la Vall Ferrera. L’estacionament del vehicle costarà 5 euros per dia i l’accés al camí disposarà d’una barrera i un lector de matrícules que donarà pas als cotxes registrats. L’estiu passat, en plena pandèmia, els turistes es van incrementat un 25% respecte el 2019. Van ser prop de 370.000 persones les que van generar una sensació de col·lapse d’aquest espai natural.

També la Vall d’en Bas a la Garrotxa és un exemple d’espai natural molt visitat que ha requerit d’una gestió especial per garantir la sostenibilitat de l’atractiu. L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha actuat per controlar els gorgs i els espais naturals i per regularitzar les visites d’autocaravanes amb un pàrquing específic.

Articles relacionats

Back to top button