superior

abajo

DestinacionsEmpreses

Els guies turístics estaran regulats a la ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ordenarà l’activitat de guies a la ciutat. Demanarà una llicència per ocupació de l’espai públic.

L’èxit turístic de la ciutat està generant problemes importants vinculats a l’àmbit de la mobilitat de grups i l’intrusisme en l’activitat de guia. Ha estat una proposta del grup d’ERC a la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona la que ha permès aprovar una regulació en el sector dels guies turístics a la ciutat. Segons ha informat l’assessor del grup municipal republicà, Eduard Cuscó, “la mesura contempla limitar a un màxim de 30 el número de persones en una visita guiada a peu, i a 6 si s’utilitzen mitjans com ara els segways.”

En el cas de l’intrusisme, la iniciativa preveu accions contra aquells que actuïn com a guies sense ser-ho, a més de implementar mesures per regular els ‘free tours’. En aquest sentit obligaran a les empreses de guiatge que operin a Barcelona a obtenir una llicència d’ocupació de l’espai públic. Els impulsors de la mesura diuen que la necessitat de disposar de llicència serà dissuasòria per aquells que fan activitats al carrer de forma poc transparent, com consideren que realitzen els denominats ‘free tours‘.

Alguns dels objectius que es volen aconseguir són “evitar la congestió dels carrers més cèntrics i reduir la contaminació acústica”. En la mateixa línia s’ha manifestat el grup de la CUP a Barcelona que ha demanat una taxa per gravar les cues de turistes que ocupen les voreres. La taxa l’haurien de pagar espais com la Sagrada Família, la Pedrera o els locals d’oci que utilitzen les voreres per organitzar les seves cues, a més d’aquells que fan ús de l’espai públic per fer visites turístiques guiades o per tenir-hi bicicletes o vehicles de lloguer.

Des de fa temps els guies turístics reclamen més control dels guies pirates i critiquen que fa anys que no es convoquen exàmens d’habilitació de guies oficials. Comunicatur ha interpel·lat sobre aquest tema, en una entrevista en profunditat, al director general de turisme, Octavi Bono. La seva resposta: “Estem pensant més en un format que ja no està en el context dels exàmens, perquè ens sembla que ja no respon com a instrument el que avui és també una pauta més normal a la nostre societat a l’hora d’habilitar algú per desenvolupar la seva activitat i garantir la seva capacitació d’una manera real i no pas només en l’acumulació d’informació. Hi ha altres habilitats i capacitats com la conducció de grups, la generació d’estímuls i experiències, etc. Per tant estem treballant en un format que ens porti a revisar el sistema d’accés. Però ho volem fer amb el necessari consens amb els col·lectius que hi puguin estar vinculats”.

Les comissions dels guies a les botigues de souvenirs

Les empreses i guies que gestionen las visites a l’entorn de la Sagrada Família cobren comissions que ronden el 20% de les vendes que fan els turistes en comerços i bars de la zona. Segons ha publicat el diari Naciodigital.cat, citant testimonis de botigues i guies, la quantitat que cobren els responsables que acompanyen els turistes fent tasca de guia per portar els seus clients a diferents comerços dels voltants del temple oscil·la entre el 5% i el 35% del global de la despesa que realitza el grup. Alguns regidors han demanat al consistori que investigui aquesta pràctica.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button