Estudis-antics

“El preu és clau i els turistes esperen a l’últim moment per aconseguir millors promocions”

Els espanyols no renuncien aquest any a les vacances per la crisi, però són "més sensibles" als preus, viatjaran més per Espanya, menjaran menys fora de casa i en general reduiran la despesa mitjana per turista i dia, en un estiu on el protagonista és la reserva d’última hora i les múltiples ofertes, segons els experts.

Segons la doctora en Ciències Empresarials i coordinadora de la Diplomatura de Turisme de la Universitat CEU San Pablo, Blanca García Henche, la necessitat d’ajustar el pressupost a les vacances afectarà "clarament" a l’espanyol de classe mitja, enfront d’aquells que busquen viatges a mida d’alta gamma a través d’agències especialitzades.

"El preu és clau per a decidir la compra o la reserva de les vacances en moments de crisis, per que els consumidors esperen a l’últim moment per a aconseguir millors preus amb les promocions", va indicar, si bé això suposa menors ingressos per al sector que ha hagut de rebaixar les seves tarifes per a adaptar-se a la demanda.

Malgrat això, va considerar que l’opció de pagar viatges a crèdit, que ve utilitzant-se des de fa anys, no està molt consolidada tot i que algunes agències de viatges tenen un segment que utilitza aquest tipus de finançament per a no renunciar a les vacances.

Enfront de la gran majoria del mercat, per a aquell client més selectiu que busca una destinació o producte concret i no es fixa tant en el preu l’habitual és reservar amb antelació.

Per a aquesta experta el panorama "no és tan negatiu com es pinta", malgrat el descens en les reserves, ja que caldrà esperar a conèixer al setembre les dades de l’estiu per fer un balanç real sobre el sector. "Ja està clar que hi ha destinacions com Canàries que es veuen més afectades que no pas altres on el preu no és important element de decisió”.

No obstant això, i en general, els hàbits dels espanyols a l’hora de sortir de vacances han canviat amb menys sortides a destinacions cares, un augment dels paquets turístics, la recerca del preu abans que la destinació i l’increment de viatges a baix preu a països com Tunis o Croàcia.

La planificació de les vacances es realitza cada vegada més per Internet, no obstant això en opinió de García Henche, la xarxa és més "un instrument" de consulta que un lloc de compra o de distribució. "Les agències de viatges tradicionals tenen marge d’actuació per dues vies: tenir la seva pròpia web i permetre la compra via Internet i la segona l’especulació en destinacions, productes o segments de mercats concrets", va afegir.

Quant a l’evolució de l’oferta nacional de cara al turisme estranger, va estimar que l’experiència acumulada pel turisme espanyol tant en la venda de productes turístics com en la seguretat són factors que posicionen a Espanya per a seguir competint enfront de països com Turquia o Egipte.

Referent a això, va afirmar que l’oferta turística a Espanya no ha de competir tant en preu com diversificació de l’oferta, mantenint el ‘sol i platja’ però apostant per altres segments com el turisme urbà i cultural, el golf, l’idiomàtic o el turisme familiar./ Ag. EP

Articles relacionats

Back to top button