superior

Ara Lleida

El pirineu lleidatà crea un forfet turístic dins la marca “Pireníssim”

El Pirineu de Lleida ha creat un nou producte turístic per fer més atractiva la seva oferta: un forfet turístic que inclou descomptes a més de 200 establiments. La iniciativa ja és operativa i tindrà vigència fins al 31 de desembre. El nou projecte té un pressupost de 370.000 € i és impulsat pel Conselh Generau d’Aran, pels consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà i pels establiments adherits.

Amb el lema “Formatges i emocions”, el nou forfet turístic permet aconseguir descomptes a 203 establiments i serveis de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i tindrà com a fil conductor el senderisme, el comerç i, molt especialment, la gastronomia. Dins d’aquesta darrera, tenen un protagonisme especial els formatges artesanals, sens dubte el producte estrella de la promoció.

El forfet dóna dret a una sèrie de descomptes a restaurants (10%), allotjaments (15%), comerços (10%), museus (2×1), formatgeries (2×1) i rutes de senderisme (10%). Les persones interessades poden obtenir el document —gratuït— al web del projecte Pireníssim (www.pirenissim.org), a les oficines de turisme de les comarques implicades o als mateixos establiments adherits.

El projecte és promogut pels consells comarcals, el Conselh d’Aran i les firmes adherides i surt al mercat sota l’aixopluc de la marca “Pireníssim”. L’acció té l’objectiu bàsic de promocionar l’oferta d’aquestes comarques i afavorir la implantació de noves activitats econòmiques (especialment d’elaboració de formatges i d’altres productes agroalimentaris artesanals). A més, la iniciativa s’adreça a assolir una major professionalització del sector, a crear nous llocs de treball i a optimitzar la col·laboració entre els agents econòmics de la zona, a més d’aconseguir una desestacionalització del turisme pirinenc.

En principi, l’oferta tindrà vigència fins al 31 de desembre, tot i que la voluntat dels promotors és donar continuïtat al projecte. El cost de la posada en marxa del paquet turístic ha estat de 370.000 €, partida aportada per la Generalitat de Catalunya (70%) i pels consells comarcals i el Conselh d’Aran (30%).

Inauguració del Mirador Pica d’Estats
El proppassat 12 d’agost ha tingut lloc també la inauguració del Mirador Pica d’Estats, un nou equipament situat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i més concretament a la Vall Ferrera (el Pallars Sobirà), que permetrà una visió privilegiada d’un dels elements més emblemàtics del Pirineu: la Pica d’Estats, que amb els seus 3.143 m és el cim culminant de Catalunya.

La iniciativa respon a dos factors principals: d’una banda, al fet que l’ascens físic a la Pica d’Estats comporta una llarga excursió que no és a l’abast de tots els públics i, de l’altra, que el cim no és visible des de cap indret de la Vall Ferrera. La construcció del mirador permetrà que molts més visitants puguin gaudir de la contemplació de la muntanya i de tot el seu entorn geogràfic.

El mirador és situat al serrat de la Meda, molt proper a l’estany d’Aixeus. Per accedir-hi cal sortir d’Àreu amb un vehicle tot terreny en direcció al Pla de la Selva i pujar des d’aquí fins al final de la pista d’Aixeus, on s’hi ha habilitat un aparcament. Des d’aquest indret, una passejada de 30 minuts ens porta al mirador. El punt d’observació és una estructura de pedra amb tres cartells d’interpretació del paisatge.

L’equipament, executat per l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Àger, ha representat una inversió de 66.155 €, aportada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Punt d’assistència sanitària al Parc d’Aigüestortes
Desenvolupar activitats al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és a partir d’ara encara més segur per als usuaris de l’espai natural amb l’habilitació d’un punt d’assistència sanitària immediata de la Creu Roja per dur a terme una primera atenció urgent als ferits o accidentats fins a l’arribada del personal del Servei d’Emergències Mèdiques o dels equips d’evacuació competents. L’entitat destina al servei dos voluntaris (en torns rotatius dels 27 voluntaris que hi ha a la comarca) formats en Assistència Sanitària Immediata i Suport Vital Bàsic. La funció dels socorristes és atendre en primers auxilis els ferits o accidentats que estiguin desenvolupant algun tipus d’activitat o estada dins de la zona delimitada com a Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

La principal ubicació dels socorristes es troba a l’aparcament de Cavallers i dóna cobertura a la capçalera de la Ribera de Caldes i a altres situacions d’emergència comunicades pel punt de control de la Palanca de la Molina i pel punt d’informació situat al Pla d’Aigüestortes, a la Ribera de Sant Nicolau. A més, el personal de la Creu Roja també pot desplaçar-se per les immediacions de la zona d’atenció i pot sol·licitar el seu trasllat temporal a altres parts del parc en cas de necessitat d’una atenció sanitària activada pel personal de l’espai natural.

El servei sanitari immediat al Parc Nacional és fruit d’un conveni de col·laboració entre Creu Roja a Lleida i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. L’atenció sanitària es farà els caps de setmana i els festius fins al 16 d’octubre. L’horari serà de 9 a 20 h al setembre i de 9 a 18 h a l’octubre.

Cal recordar que per facilitar i millorar la mobilitat dels visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, fins al 30 de setembre es pot circular amb el “Bus del parc”, un servei de transport públic que fa la circumval·lació de l’espai natural i connecta el Pla de l’Ermita (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran. Hi ha quatre expedicions diàries, dues amb sortida des del Pla de l’Ermita i dues més des d’Espot. A més, el servei s’allarga fins a Sort a primera hora del matí i a última hora del dia./ Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button