superior

Organismes / Política turística

El frau en la liquidació de l’impost turístic arriba al 40%

En els cinc primers mesos d’implantació de la taxa turística a Catalunya s’han recaptat 8 milions d’euros. El Govern català, que preveu recaptar uns 40 milions d’euros aquest 2013, no descarta arribar als 100 milions en el futur. El Conseller de Turisme, Felip Puig, atribueix aquesta diferència a la falta de liquidació d’alguns establiments i a la no incorporació en el sistema tributari dels allotjaments irregulars.

El conseller ha reconegut en roda de premsa posterior a la sessió de Govern que no s’està liquidant el 100%: “encara no estem en uns nivells del 60% d’autoliquidació i rendiment de l’impost i per tant hi ha recorregut”. Puig ha anunciat que l’Agència Tributària i la direcció general de Turisme s’estan coordinant per “impulsar l’adhesió” de tots els establiments en aquesta “figura impositiva que és d’obligat compliment”.

El màxim responsable de Turisme de la Generalitat “espera que el rendiment d’aquest impost tingui una tendència a l’alça en els propers mesos i en els propers anys”. Puig ha volgut recalcar que “estem davant del primer any de recaptació, entenem l’esforç que ha fet el sector i els establiments”. I ha reconegut “s’està posant una nova figura impositiva segurament en uns moments complicats per la situació econòmica complexa”.

Els 8 milions corresponen a un 12% de les pernoctacions de tot l’any i per tant els càlculs globals de la recaptació d’entre 35 i 45 milions són extrapolacions . Les previsions actuals de la Generalitat de 40 milions coincideixen amb les primers càlculs realitzats per Comunicatur en el estudi La taxa turística catalana no recaptarà més de 40 milions d’euros.

Felip Puig diu que la diagnosi del Pla Estratègic de Turisme identifica que a Catalunya hi ha 1 milió de places d’habitatges turístics que no estan legalitzades. Amb la progressiva incorporació d’aquests habitatges a la regularització i amb l’increment d’autoliquidacions de l’impost per part dels establiments legalitzats que no ho estan fent, el conseller no descarta arribar al sostre de 100 milions d’euros de recaptació. I és que sense la legalització d’establiments No surten els comptes de la taxa turística catalana.

La comissió encarregada de distribuir els diners de la taxa turística ja ha fet la primera reunió. Segons ha informat aquest òrgan, sobre una projecció de 42 milions d’euros anuals, 14 milions seran pels ajuntaments i els 28 milions restants els gestionarà la Generalitat, dedicant 11 milions a la millora dels recursos i els productes turístics; 6,5 milions d’euros a infraestructures com ara estacions d’esquí, Fórmula 1 i operadors aeris; i finalment, 10,5 milions d’euros destinats a l’Agència Catalana de Turisme per a fer promoció turística.

La distribució territorial de la recaptació d’aquests primers 5 mesos ha estat la següent:

ÀMBIT TERRITORIAL

%

Barcelona ciutat

63%
Barcelona
13%
Girona
11%
Tarragona
6%

Terres de l’Ebre

1%
Lleida
2%

Val d’Aran

4%
TOTAL
100%
 

 

[HOME]

Back to top button