superior

DestinacionsFormacióReportatges

El Berguedà, iniciatives a la comarca per recuperar el sector

Imma Espel Casas

El Berguedà és una comarca d’interior, ubicada al PrePirineu, a l’extrem nord de la província de Barcelona. Defineixen el seu paisatge les muntanyes més altes al nord, la vall del riu Llobregat travessant-la de nord a sud i la plana, més avall de la capital de la comarca, Berga.

El paisatge i els recursos naturals han definit al llarg dels temps les activitats que s’hi han realitzat: mineria de carbó al nord, colònies tèxtils al llarg del riu i les grans cases pairals envoltades de terres agrícoles a la zona més plana.

El paisatge i les activitats productives han condicionat el que avui en dia el Berguedà ofereix al visitant/turista. Així, per als amants dels paisatges de muntanya el Parc Natural del Cadí Moixeró i la muntanya del Pedraforca els acullen per poder omplir la càmera de fotografies espectaculars. Per altra banda aquest passat miner i tèxtil ha deixat un ric patrimoni industrial que ara és visitable i permet descobrir com es va viure i treballar al Berguedà durant la revolució industrial i tot el que això va comportar socialment i econòmica.

També les cases pairals reconvertides en molts casos en allotjaments de turisme rural ofereixen la possibilitat de gaudir d’un entorn tranquil ple de sensacions que ens vinculen amb la terra. Els productes agroalimentaris de qualitat (carn, cereals, làctics,…) tanquen el cercle dels sentits en les mans dels cuiners i cuineres del territori.

Hi ha diversitat de visitants que venen a la comarca a realitzar-hi estades amb objectius diferents: passejar una estona, fer una travessa de diversos dies, pedalar, escalar, córrer, menjar, buscar bolets, mirar el cel, descansar, cuidar-se, reconnectar…

La proximitat que tenim a Barcelona i a l’àrea metropolitana ha permès, en la situació actual, que persones que no coneixien la comarca s’hi hagin acostat i s’hagin sorprès de la varietat de propostes turístiques existents, així com de l’oferta cultural. Malgrat les limitacions, aquest estiu hem pogut gaudir de concerts en esglésies romàniques, d’exposicions de fotografia o d’art en espais industrials o d’exposicions sobre les nostres festes més arrelades.

La pandèmia de la COVID ha fet que l’estiu i la tardor d’aquest 2020 hagin estat molt diferents als habituals però el sector turístic ha fet els canvis necessaris per adaptar-s’hi i mostrar al visitant la seva professionalitat.

Les conseqüències de la pandèmia no han pas acabat i haurem d’anar veient com ens adaptem a la nova situació. Però les crisis generen també oportunitats que hem de saber aprofitar. Així, per exemple, al Berguedà ens cal fidelitzar aquest turista que ha vingut per primera vegada perquè repeteixi en el futur i hem de posar en valor el que fa que siguem un territori interessant per a ser visitat (i viscut): les experiències tranquil·les, senzilles, honestes, el fugir de les grans aglomeracions, el saber apreciar el bon producte a taula, el poder respirar aire net i escoltar el soroll de les fulles o els ocells.

Per aconseguir que el turista triï el Berguedà i no una altra destinació hem de ser bons amfitrions i oferir experiències emocionants però sempre tenint en compte que cal preservar els nostres recursos naturals i culturals i, per tant, hem de ser capaços de gestionar l’accés als espais naturals, de compatibilitzar diferents activitats i de fer conviure diferents sectors productius.

Basant-nos en el concepte de sostenibilitat, el turisme ha de permetre gaudir dels recursos naturals i culturals per generar riquesa pels habitants del territori, però sense malmetre el patrimoni ni l’estil de vida dels que hi vivim. No és un equilibri fàcil però és l’única opció per fer-ho bé.

Imma Espel Casas
Coordinadora de turisme de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà

MÉS INFORMACIÓ: www.visitbergueda.cat

Articles relacionats

Back to top button