superior

MercatsReportatges

Desfermada l’alarma per la soca sud-africana del covid

La nova mutació del Covid-19 detectada al sud del continent africà posa en alerta els països i la comunitat científica. Òmicron, com s’ha anomenat aquesta variant, suposa una prova de foc per a les vacunes. L’Organització Mundial de la Salut tem més risc de reinfecció amb aquesta variant. En les properes setmanes se sabrà si són efectives i en minimitzen els efectes o per contra suposa una nova onada d’infeccions.

De moment, Europa ha decidit protegir-se cancel·lant els vols procedents del sud d’Àfrica i imposant proves i quarantenes als europeus que arribin o hagin estat a la zona. El virus mutat ja ha estat detectat a Europa. Davant la incertesa, les borses han reaccionat amb un enfonsament molt pronunciat que no es produïa des de fa un any i mig. En alguns casos, les caigudes han estat espectaculars.

El tancament de fronteres amb Àfrica no és un bon preludi i preocupa la seva extensió per la resta del planeta, cosa que portaria a un nou bloqueig de la mobilitat a escala global. La primera mesura presa per les administracions en l’àmbit social és la recuperació del passaport covid per poder desenvolupar part de les activitats diàries dels ciutadans. Es tracta d’una forma de pressió als no vacunats perquè facin el pas i pugi la taxa d’immunització i baixin els casos crítics per infecció.

Les farmacèutiques ja estan estudiant la nova variant. En el cas de Pfizer, s’ha compromès amb la Unió Europea a tenir una readaptació de la vacuna contra l’Òmicron en poc més de tres mesos. Mentre que el president de l’empresa catalana Hipra, que està assajant una vacuna pròpia que podria estar autoritzada per al primer trimestre del 2020, ha anunciat que el seu compost es pot adaptar a l’òmicron en quatre mesos.

Articles relacionats

Back to top button