superior

AAVV i TTOOAllotjamentEmpresesReportatgesServeis

Consum col·laboratiu, la nova amenaça del sector turístic

Les empreses turístiques són empreses de serveis i des de l’aparició de les plataformes P2P han vist com el seu negoci comença a estar amenaçat. Les webs d’intercanvi s’han incorporat a la intermediació turística i el sector les considera competència deslleial.

Airbnb i Uber són dos exemples de plataformes que la seva activitat –reserves d’habitacions i servei de taxi respectivament- xoca amb la legislació vigent. Les administracions es troben amb unes fórmules denominades de consum col·laboratiu que vulneren la legalitat però que compten amb una popularitat creixent. Des de la Comissió Europea demanen als països que estudiïn a fons aquest fenomen i adaptin la legislació per regular i ordenar aquestes pràctiques, sobretot si hi ha ànim de lucre.

El sector turístic és un dels més afectats. Alguns estudis, com el realitzat per Exceltur, ja destaca que les plataformes d’intercanvi estan reduint la rendibilitat de l’allotjament reglat, i posa com a exemple la ciutat de Barcelona. Un altre punt fosc de la falta de regulació del P2P és l’absència de garanties i responsabilitats tant del que adquireix un servei com del que el presta. Així com l’opacitat en la fiscalitat i l’activitat econòmica que es realitza.

Existeixen plataformes de lloguer d’habitacions, d’intercanvi de cases o de bitllets d’avió, d’arrendament de cotxes privats o d’embarcacions, de serveis de guia turístic, d’activitats o experiències turístiques i fins i tot  per a sopar en cases de particulars. Els seus defensors consideren aquestes comunitats un espai de desenvolupament de microemprenedors. Segons un estudi de la consultora Nielsen, més de la meitat dels espanyols estaria disposat a compartir o llogar els seus béns a canvi de diners i en concret un 15% cediria el seu domicili habitual.

Una de les primeres batalles legals establertes contra les plataformes P2P es va iniciar a Nova York el 2010. La fiscalia general de NY va obrir una guerra contra Airbnb per promocionar establiments d’allotjament il·legals. El fiscal va determinar, en aquell moment, que fins a un 60% de l’oferta d’Airbnb estava fent alguna cosa il·legal. Airbnb està valorada en 9.000 milions de dòlars

Les plataformes col·laboratives opinen que la seva activitat és un resultat de l’evolució tecnològica i social i que les seves pràctiques han arribat per quedar-se. “Els sectors canvien i els afectats han d’entendre que  han d’aportar més valor als seus consumidors. El clàssic diferenciar-se o morir”, diu Pablo Foncillas, professor d’IESE. Per a aquest professor, “les normes no impediran que aquestes empreses segueixin desenvolupant-se i sens dubte contribueixen al creixement econòmic i no tenen per què ser pitjors opcions que les actuals”.

El World Economic Forum ja ha realitzat la seva valoració sobre l’economia col·laborativa a nivell global. Segons els seus càlculs, les transaccions generades a través d’aquest àmbit ascendeix a 260 mil milions d’euros.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button