Mercats

Trump és un obstacle per al turisme

El nou inquilí de la Casa Blanca està amenaçant l’activitat turística. Els nous controls migratoris als EUA amb la prohibició d’entrada al seu territori a ciutadans d’algunes nacionalitats està tenint resposta per part d’instàncies polítiques, socials i empresarials de mig món. Fins i tot el president del Consell europeu, Donald Tusk, ha qualificat a Donald Trump com “demagog” i una “amenaça” per a la UE.

Per les seves accions Trump s’està convertint en un obstacle per a la lliure circulació de persones, eix clau del turisme. El president nord-americà ha promulgat la mesura sense planificació i sense calibrar l’abast que està tenint social i econòmicament. El dany a la indústria del viatge és evident. Ara Estats Units està emetent el missatge que els turistes no són benvinguts.

Els canvis en els requisits d’entrada als EUA per als viatgers està descol·locant a governs i companyies aèries que no saben l’abast de les decisions del nou executiu Trump. L’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) ha demanat aclariments al govern nord-americà sobre la prohibició temporal de viatjar al país ja que està causant confusió entre les companyies aèries i els clients. IATA ha arribat a advertir que les mesures afecten viatgers i a tripulants de cabina amb passaport de l’Iraq, Síria, Iran, Sudan, Líbia, Somàlia i Iemen.

La prohibició no afecta els residents legals permanents dels Estats Units o als titulars de la targeta verda (Green Card). Tampoc sembla que afecti el sistema ESTA al qual estan acollits 38 països, entre ells Espanya.

La fixació pels viatgers musulmans de l’administració Trump preocupa els intermediaris que no poden donar garanties a la seva clientela que professa aquesta religió o que mantenen alguna relació amb països musulmans. Alguns operadors britànics, per exemple, es neguen a vendre vols de companyies aèries nord-americanes després de les decisions del nou president. Un exemple és Serendipity Tailormade que ha suspès temporalment la venda de vols en companyies nord-americanes a Canadà, el Carib i Amèrica Llatina.

El mercat de turisme halal està en risc ja que molts viatgers musulmans són ara més reticents a viatjar. El turista no vol imprevistos ni preocupacions abans de sortir de viatge. Per això, els missatges que arriben dels Estats Units estan generant un efecte de contenció.

Articles relacionats

Back to top button