superior

Ara Lleida

Promoció del senderisme al Pallars Jussà

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha recuperat els senders de la comarca, que han permès senyalitzar 45 itineraris i crear un producte turístic nou. A iniciativa de 6 allotjaments rurals, a partir del setembre es posarà en marxa la ruta El Cinquè Llac, una nova oferta de senderisme al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà.

Sis allotjaments rurals dels dos Pallars han creat l’associació “Marques de pastor”, amb l’objectiu de gestionar diferents rutes de senderisme per les dues comarques pallareses i fins i tot per l’Alta Ribagorça. La primera ruta que es posarà en marxa és El Cinquè Llac, que serà operativa a partir d’aquest setembre. El trajecte és apte per a tots els públics i transcorre al llarg d’uns 100 quilòmetres per les dues comarques del Pallars per mitjà d’un itinerari senyalitzat i dividit en cinc etapes.

L’itinerari s’inicia a la Pobla de Segur, passa sempre per antics camins rurals de pastors cap a Peramea, Beranui, Buira i Senterada i té com a atractiu l’estany de Montcortès. Cada etapa té una dificultat mitjana i un temps estimat entre 4 i 6 hores. En un principi, és previst que el trajecte es faci a peu, però més endavant es pretén que es pugui fer amb BTT, a cavall o amb ruc català.

El camí permet descobrir paisatges de gran bellesa, la riquesa gastronòmica de la zona, la geologia, la fauna, la flora i la història i la cultura de la zona. Durant el trajecte es troben dòlmens, viles closes, ponts, restes romàniques, bordes, masies i cabanes de pastor de pedra seca.

El senderista podrà descobrir la ruta El Cinquè Llac allotjant-se en els 6 establiments rurals promotors de l’associació “Marques de pastor”. Aquests sis establiments rurals són Fonda Facercia, de la Pobla de Segur; Casa Parramon, de Peramea; Casa Batlle, de les Iglésies; Casa Leonardo, de Senterada; Casa Macianet, de Beranui, i Casa Churchill, de Claverol.

Qui no vulgui fer la ruta per lliure, pot recórrer a l’empresa Pirineu Emoció, que serà l’encarregada de gestionar la ruta comercialment i de facilitar que el senderista que ho vulgui només s’hagi de preocupar de gaudir de l’itinerari, ja que el transport de l’equipatge anirà a càrrec de la firma, que, després de la reserva prèvia, procurarà satisfer totes les necessitats del visitant (allotjament, menjars, etc.).

Cal recordar que el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha editat el mapa amb els 45 itineraris senyalitzats de la comarca. Tots els camins estan georeferenciats i en breu els tracks i roadbooks es podran descarregar des de la pàgina web www.pallarsjussa.cat.

Activitats a preus simbòlics pel Pallars Jussà

D’altra banda, l’Associació de Turisme Rural del Pallars Jussà, en col•laboració amb l’Associació Catalana d’Empreses de Senderisme (ACES), ha creat un calendari d’activitats guiades per desestacionalitzar el turisme, allargar la temporada dels clients i dinamitzar el sector. En aquest sentit, 14 cases de turisme rural i dos restaurants de la comarca ofereixen als seus clients activitats a un preu simbòlic (de 5 a 10 euros) que funcionaran durant juliol, hi haurà una aturada a l’agost i continuaran a la tardor.

Els allotjaments proposen una activitat cada cap de setmana pel Pallars Jussà i han començat programant 15 rutes de senderisme amb un guia interpretador, que s’aniran complementant amb sortides amb BTT o vehicle tot terreny per escoltar la brama del cérvol. Les sortides de senderisme per al mes de juliol són “La muntanya de Sant Corneli” (dia 2), "Sant Pere de les Maleses" (dia 9), “Castell de Sant Gervàs” (dia 17), “Per la Via Verda de l’Estany Gento” (dia 23) i “Per la Vall de Riquerna” (dia 28). A més, els visitants tenen a l’abast sortides culturals a conjunts monumentals com el de Mur i el de Llordà i visites a esdeveniments populars com la Diada dels Raiers./ Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button