superior

Ara Lleida

Lleida estrena una nova temporada de turisme actiu i aventura

La demarcació de Lleida inicia una nova temporada dels esports de riu i de les activitats de turisme actiu i els esports d’aventura, un sector que s’ha consolidat en els darrers anys com un referent en aquest àmbit a tot l’Estat. 178 empreses d’aventura i de turisme actiu (un 12% més respecte al 2010), que organitzen una cinquantena d’activitats, i esperen aconseguir uns 650.000 serveis.

El turisme actiu i els esports d’aventura són un sector estratègic per al conjunt de les comarques lleidatanes, a causa de la seva contribució a la desestacionalització turística (la temporada s’allarga des de la primavera fins a la tardor), perquè ajuda a fixar població al territori on es fan les activitats, és un motor econòmic de l’activitat turística i un referent en l’àmbit estatal.

Un ventall d’activitats amplíssim i en renovació constant, una oferta de qualitat a càrrec d’empreses i monitors amb un alt grau de professionalitat i experiència i una atractiva proposta de serveis complementaris —gastronomia, hostaleria, etc.— marquen les coordenades d’aquest sector, que per a la present temporada podria tenir una contractació d’uns 650.000 serveis i que dóna feina a més de 2.800 persones, de les quals una quarta part són contractades durant tot l’any i la resta, per temporada. El sector genera un impacte econòmic d’uns 55 milions d’euros per temporada, la qual cosa representa el 6,5% dels ingressos del sector turístic de les Terres de Lleida. El ràfting és l’activitat que rep una demanda més gran, seguida de la BTT, el trekking, el senderisme, les activitats de barrancs i l’hípica.

Les comarques de Lleida disposen de 178 empreses d’aventura i de turisme actiu, que organitzen una cinquantena d’activitats diferents que s’adapten a qualsevol tipus de demanda a l’aigua, a l’aire o a terra i que van des de les propostes més emocionants (ràfting, barranquisme, piragüisme, salt de pont, parapent, etc.) fins a les més tranquil•les, a l’abast de tots els públics (senderisme, trekking, BTT, passejos a cavall, etc.).

Es tracta d’un sector del qual es pot dir que encara es troba en franca expansió des de la seva introducció al final de la dècada de 1980, si tenim en compte que continua creixent encara en el nombre d’empreses i d’activitats respecte d’anys anteriors. Les 178 empreses d’enguany representen un creixement d’un 12% respecte a l’any passat, quan hi havia 159 empreses, i d’un 25% respecte al 2009, quan se’n va comptabilitzar un total de 142. Les comarques de la plana han experimentat un creixement percentual més gran que les del Pirineu en comparació amb l’any 2010. Les terres del Pirineu han passat a tenir de 132 a 143 empreses, la qual cosa representa un 8% d’increment; mentre que, a la plana, l’any passat es van comptabilitzar 27 empreses enfront de les 35 d’enguany, xifra que comporta un augment d’un 30%, amb 8 empreses més.

Les comarques del Pirineu de Lleida concentren el 80% del volum de negoci i de les activitats que s’hi practiquen. L’altre 20% correspon a les contrades de la plana de Lleida. Les 13 comarques lleidatanes disposen d’empreses dedicades a aquestes activitats. El Pallars Sobirà encapçala el rànquing amb 44 empreses, i el Pla d’Urgell i les Garrigues són les que en tenen menys, amb dues cadascuna.
La temporada dels esports d’aventura agafa pràcticament el relleu a la temporada d’esquí, que finalitza per Setmana Santa. Enguany, a causa de les dates en què s’escauen les vacances de Pasqua, es podran practicar activitats en tots dos sectors un major nombre de dies que en anys anteriors.

25 anys de ràfting al Pallars Sobirà

La comarca del Pallars Sobirà disposa d’una gran oferta en l’àmbit del turisme actiu i dels esports d’aventura, que abraça propostes com el ràfting, l’hidrospeed, el tir amb arc, el descens de barrancs, el salt de pont, les passejades a cavall, el parapent biplaça, els quads o el bus-bob, entre moltes altres. El Pallars Sobirà, amb 44 empreses, representa el 25% de l’oferta del territori.

Precisament el Pallars Sobirà, bressol de les activitats d’esports d’aventura i de turisme actiu de la demarcació de Lleida, commemora aquest estiu amb diferents activitats els 25 anys des que les barques de ràfting van començar els descensos per les aigües del riu Noguera Pallaresa. El Pallars Sobirà va ser pioner, en l’àmbit de tot l’Estat, en la introducció del ràfting i la creació d’empreses vinculades amb aquesta disciplina esportiva, que ha donat lloc a una important activitat econòmica i, actualment, és un referent cabdal del turisme actiu i dels esports d’aventura tant en l’àmbit estatal com internacional per algunes de les competicions que acullen les aigües braves de la Noguera Pallaresa./Noticia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button