superior

Serveis

En peu de guerra els guies turístics per l’intrusisme

Els guies habilitats han iniciat una campanya de denúncia davant l’administració turística catalana per tal que es respecti la normativa vigent i controlin i sancionin els guies pirates que exerceixen en els espais reservats als guies oficials.

La Generalitat de Catalunya és l’encarregada d’emetre l’habilitació oficial de guia de turisme i de fer complir la normativa. Per això reclamen que actuïn contra l’intrusisme que pateix la seva activitat molt especialment durant la temporada d’estiu. La regulació actual restringeix la tasca de guia turístic en l’interior dels Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) als professionals degudament habilitats.

“Darrerament veiem contínuament guies no oficials oferint visites al Park Güell o Montserrat -espais BCIN- on s’ha de ser guia habilitat”, denuncien els guies. Reclamen que l’administració faci una difusió de la seva existència i de la normativa vigent a agents implicats com poden ser els museus, els centres culturals, els conjunts històrics, els agents de viatges i també als mateixos turistes.

Els guies oficials denuncien a més l’existència d’una pràctica que consideren contrària a les normes de la competència com són els anomenats Free Tours on persones s’ofereixen a fer visites gratuïtes. Aquesta pràctica està proliferant per internet, però també s’ofereix des d’alguns establiments d’allotjament o directament al carrer. Els guies gratuïts en moltes ocasions reclamen una propina o una gratificació econòmica. Per als guies oficials aquesta pràctica malmet la imatge de les ciutats i a més suposa una competència deslleial: “els guies oficials habilitats paguem els nostres impostos, IRPF, Seguretat Social, taxes de renovació del carnet oficial… cosa que aquests guies no habilitats no fan”.

“Un guia habilitat és garantia de servei de qualitat per a la destinació”, asseguren, “som els amfitrions dels turistes que ens visiten” i per tant bona part de la imatge que es trasllada de la marca turística de Catalunya depèn d’ells, afirmen.

[HOME]

Articles relacionats

Back to top button