superior

DestinacionsEmpresesServeis

Els guies oficials de turisme demanen accions contra l’intrusisme professional

Els professionals que exerceixen de guies turístics amb el carnet expedit per la Generalitat demanen a l’administració local i autonòmica que persegueixin els guies que actuen sense l’habilitació corresponent en els espais reservats pels guies oficials.

En les diferents manifestacions que s’han produït a Barcelona s’ha pogut escoltar la veu dels guies turístics. “L’Ajuntament no ens escolta i estem patint intrusisme professional”, expliquen en les seves mobilitzacions. Critiquen la passivitat de l’administració en prendre mesures. “Nosaltres paguem impostos i hem de passar un examen per poder exercir”, apunten en la seva defensa.

Asseguren que a Catalunya cada vegada hi ha més guies sense llicència que els fan competència deslleial. La normativa que regula l’activitat de guia turístic ja diu que és una activitat de lliure prestació excepte a l’interior dels monuments declarats bé cultural d’interès nacional i dels museus inscrits al Registre de Museus de Catalunya. En molts llocs no s’està complint i els guies sense el carnet oficial són, ara mateix, majoria. Els principals competidors són, per una banda, els anomenats free tours, guies que treballen a canvi de la voluntat, i per l’altra, guies estrangers amb un alt grau de desconeixement de la destinació que actuen durant els mesos d’estiu contractats per agències de viatges.

Des de l’administració catalana veuen imparable el procés de liberalització de l’activitat i aposten per trobar fórmules de distinció dels guies diferents a l’exclusivitat o restricció. Un dels camins per donar suport als guies seria la creació d’alguna certificació de qualitat en el servei que ofereixen.

Articles relacionats

Back to top button