superior

Organismes / Política turística

El Pla Integral de Turisme que no arriba

El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha anunciat en repetides ocasions que està treballant en un Pla Integral per al Turisme. Amb aquesta mesura pretén acontentar un sector que li demana actuacions com la reducció de l’IVA que el Govern ja ha dit que no concedirà.

En el debat d’investidura a la presidència del Govern, Mariano Rajoy va esmentar la seva intenció d’elaborar aquest pla. A data d’avui, es desconeix que contemplarà però des del ministeri es llancen missatges que mantenen l’expectació sobre el seu abast. Soria ja va assegurar fa setmanes que aquest pla nacional no podrà incloure totes les reivindicacions i peticions del sector turístic, encara que va mostrar el seu convenciment que amb elles es "millorarà molt" el full de ruta de la política turística.

Des de Catalunya s’està a l’espera de conèixer la concreció d’aquest Pla. Els missatges que arriben de Madrid, com la potenciació de la marca Espanya, sense aclarir quin paper jugarien altres marques -“Catalunya”, “Costa Brava”,“Barcelona”…- o l’homogeneïtzació normativa entre Comunitats Autònomes, que actuaria en contra de la capacitat competencial de l’administració catalana de legislar en aquesta matèria, són dos dels punts que podrien comportar una confrontació.

Una part del sector empresarial català, amb interessos en la resta de l’Estat, mostren la seva sintonia amb el Govern central. Per contra, existeix una part del teixit empresarial turístic català, de petita dimensió, que es caracteritza per oferir un producte especialitzat i identificat amb el territori en el qual es desenvolupa, que no es veuria identificat amb el Pla.

Soria i la secretària d’Estat per a Turisme, Isabel Borrego, han avançat alguns punts en una reunió de coordinació de tots els ministeris. Segons algunes fonts la reunió hauria inclòs temes referents a visats, modificació de Llei de Costes, aspectes de la llei de Propietat Intel•lectual, taxes aèries i arrendament de sòl urbà.

Per a guanyar temps davant un Pla que no arriba, el Partit Popular duu al Congrés dels Diputats una proposta que demana al Govern que creï un Pla Integral de Turisme. Una proposta curiosa tractant-se de la mateixa formació que governa. Una mesura més que dilata en el temps la seva presentació real.

Back to top button