superior

DestinacionsEstudis

El balanç de l’estiu a Catalunya

El sector tenia certes esperances en poder “salvar els mobles” i finalment es pot dir que tècnicament ho ha aconseguit. Que el turisme patiria aquest estiu era ja sabut i ara tocava analitzar els resultats.

Els dos mesos d’alta intensitat de l’estiu (juliol i agost) han tingut un comportament desigual segons el territori. La costa ha resistit la temporada alta amb ocupacions de subsistència, l’interior ha tornat a tenir uns resultats excel·lents (pràcticament no han notat la pandèmia) i la ciutat de Barcelona ha estat la que ha patit de forma més considerable.

El turista internacional no s’ha deixat veure gaire per Catalunya. Els mercats alemany i britànic han escassejat mentre que el francès sí ha estat fidel, d’emissors més llunyans com el rus, res de res. Ha estat el turisme de proximitat, català, espanyol i francès el que ha salvat la temporada.

L’estiu del 2021 ha suposat una mica més que la meitat d’un estiu normal.  Així, el resultat ha estat molt i molt millor que el passat 2020 i li ha faltat entre un 30% i un 40% per situar-se en els mateixos números que en 2019 abans del coronavirus. Els preus s’han mantingut amb poca caiguda excepte en el cas de Barcelona que sí l’ha acusat més.

Les Terres de l’Ebre i els Pirineus han igualat pràcticament les pernoctacions preprandèmia. Les Terres de Lleida també han obtingut una temporada excel·lent. La resta de destinacions, en el litoral, han tingut unes dades millor de les esperades, sobretot si no depenien molt de la turoperació.

Des de l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona per exemple, han fet un balanç de l’ocupació d’aquest estiu als allotjaments turístics qualificant-la “d’alta”, amb ocupacions que han superat el 90% el mes d’agost. La Costa Daurada ha rebut un turista nacional familiar molt important que ha compensat en bona part la falta d’estrangers.

En el cas de la Costa Brava els resultats han estat molt similars als de la Costa Daurada, en aquest cas, amb algun punt millor gràcies a la proximitat amb la frontera francesa que ha permès tenir alguns turistes internacionals més. Per la seva banda, la costa del Maresme ha tingut ocupacions del 60%

La ciutat de Barcelona sí que ha patit força. Amb la meitat dels hotels tancats i els oberts amb  ocupacions que no han arribat al 70%, poden dir que l’estiu ha estat dolent. Malgrat un mal estiu, el sector barceloní és optimista pels propers mesos i esperen recuperar ràpidament l’afluència de turistes quan la situació es normalitzi.

Els que no són tan optimistes són les agències de viatges emissores que no han pogut vendre els seus paquets de viatges internacionals als clients catalans per culpa de la 5na onada de la Covid. Segueixen en una situació crítica.

Articles relacionats

Back to top button