superior

Destinacions

Costa Rica, el país desitjat

Lentament, però amb pas ferm, Costa Rica s’està convertint en una de les destinacions més desitjades pels amants de la natura. 2,6 milions de turistes van visitar Costa Rica l’any 2015 segons el Instituto Costarricense de Turismo, un 5,5% més respecte a l’any anterior. I en el primer semestre d’enguany, el nombre de turistes va créixer un 12% respecte al mateix període del 2015.
Són diversos els motius que expliquen aquest èxit per a un país tan petit, però sens dubte la naturalesa hi ocupa un lloc molt destacat, ja que les recomanacions professionals i personals han funcionat molt bé i avui dia ja ningú dubte que Costa Rica és la destinació ideal per aquells viatgers que volen capbussar-se en denses selves poblades d’animals i una vegetació infinita. Les xifres ho avalen: un 5% del total de la biodiversitat planetària és troba en aquest país; la orquídia, amb prop de 1.500 espècies, és la flor nacional; hi ha més de 900 espècies d’aus i a més una gran diversitat de mamífers, amfibis, rèptils… per no parlar de les espècies marines, amb les balenes geperudes com a principal exponent.
I és que la situació geogràfica de Costa Rica i el seu relleu són veritablement privilegiats, ja que separen literalment el planeta en dos. Per una banda, l’oceà Atlàntic, en concret, el mar Carib i, per l’altra, el Pacífic, separats per poc més de 300 quilòmetres. A això cal sumar-hi la seva cadena volcànica, que divideix el país de nord a sud creant un clima variat que augmenta la diversitat de les espècies.

El Certificat de Sostenibilitat Turística, un exemple a seguir
Conscients d’aquest paradís, els ticos (nom afectuós amb el que és coneix als habitants de Costa Rica) han sabut apostar per la preservació com a forma de pensar i d’actuar. I per això han sabut entrellaçar la conservació i la sostenibilitat. Així, s’han anat creant fins a 11 Àrees de Conservació que agrupen més de 30 reserves entre Parcs Nacionals, Refugis de Vida Silvestre o Monuments Nacionals i àrees protegides, que en total abasten més d’un quart de la superfície del país. Entre els més coneguts és troben els Parcs Nacionals del Volcà Poás, Irazú, de Baulas a Guanacaste, Manuel Antonio, Corcovado, Tortuguero, Monteverde…
Manuel Antonio National Park_01_LCosta Rica es molt més també en el moment de comprovar que, per tal que aquesta conservació arribi a bon port, és necessària la implicació de tots els estaments i tota la població. La sostenibilitat ha arribat a formar part de l’ADN del país i dels ticos, que tot ho mesuren en termes de sostenibilitat. Així, per exemple, han creat el CST o Certificat de Sostenibilitat Turística, amb 5 graus diferents, que acredita que l’empresa que l’obté compleix amb les exigències requerides segons el grau concedit. Per exemple, un hotel ja no és categoritza només per les estrelles que pugui tenir, sinó també pels “fulls” CST que posseeix, els quals, a més a més, tenen tanta importància com les estrelles. El grau de compromís amb l’entorn és tal que Costa Rica ha assolit un rècord de més de 150 dies consumint electricitat produïda exclusivament de fonts renovables (hidroelèctrica, eòlica, geotèrmica, solar…) contribuint així a disminuir l’efecte hivernacle i posicionant a Costa Rica en la via per aconseguir acomplir els seus compromisos adquirits en la cimera del clima de París.

… Però Costa Rica és molt més
Però Costa Rica és molt més. Aquestes accions que està portant a terme el país des de que l’any 1948 va abolir l’exèrcit i va dedicar aquests recursos a millorar la vida dels seus habitants, fan del país centreamericà el país més feliç del món. Tant és així que l’índex Happy Planet que mesura el benestar humà i l’impacte ambiental dels països, ha col·locat a Costa Rica en el lloc número ú. És el país de la Pura Vida. I això es respira en l’ambient. L’amabilitat de la seva gent és una realitat que acull al visitant des que posa el peu en aquest país. Per a que l’experiència de visitar Costa Rica sigui quelcom més que anar a visitar el seu espectacular entorn i que l’experiència sigui més gran, el país tico s’ha convertit també en una meca de l’esport i de l’aventura: canopy, ràfting, submarinisme, ponts penjants, rutes a cavall, caiac, surf, escalada, BTT, trekking… no són només esports que es poden practicar en la seva natura, sinó que són, de fet, la millor manera de recórrer-la i prendre el pols del seu cor verd, oferint la possibilitat d’admirar-la i viure-la des d’angles que mai ens haguéssim imaginat. Anys d’experiència fan que tot això resulti excitant i a la vegada extremadament segur.

… i a més, una gran oferta de relax
LAPA ROJAA més de tot el que és conegut per la major part dels viatgers, Costa Rica amaga gelosament una part més exclusiva, en la qual el luxe, el relax i el gaudir de forma pausada esdevé fil conductor. Una cultura ancestral i poc coneguda que ha deixat un important llegat repartit per tot el país i a llurs museus, una gastronomia mestissa amb aportacions de cultures de tot el món (indígena, hispana, xinesa….), amb ingredients naturals i ecològics com a base d’alguns plats sans i saborosos, una riquesa termal sense fi gràcies a l’activitat volcànica amb aigües termals d’una qualitat excepcional, una oferta hotelera del més alt nivell que satisfarà els desitjos del client més exigent (hotels boutique, ressorts de luxe a la vora del mar o a la selva, lodges amb totes les comoditats) combinen perfectament amb l’aventura més desenfrenada.

Articles relacionats

Back to top button