superior

abajo

Destinacions

Castells de Lleida, un producte en expansió

Aquest estiu, les comarques lleidatanes esperen la visita d’uns 800.000 turistes. Un dels atractius que els esperen són els castells de Lleida, segons el director-gerent de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, Ramon Orpinell, “una de les poques propostes que es poden convertir en producte turístic a les zones rurals d’interior i que contribueixen a la seva revitalització”.

Actualment, es poden visitar 12 castells a les Terres de Lleida. Gràcies al conveni signat entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i la Fundació Castells Culturals de Catalunya, aquesta xifra s’incrementarà en els pròxims tres anys fins a 27. L’objectiu principal és dinamitzar econòmicament el territori a partir d’un castell, mitjançant la promoció i la comercialització de productes autòctons, la creació de petites botigues i l’impuls a d’altres negocis vinculats amb la restauració i l’allotjament.

“Es difícil donar xifres molt exactes del nombre de visitants que tenen els castells de Lleida –explica Orpinell- però tenim dades que poden donar una idea de la importància d’aquest públic: el Castell de Montsonis (Noguera) i el de Gardeny (Lleida-Segrià) reben cada any de 18.000 a 20.000 visitants. Castells com ara el de Florejacs (Segarra), Montclar (Urgell), Mur (Pallars Jussà), i Arbeca (Garrigues) se situarien entre els 7.000 i 10.000 visitants anuals”.
Les primeres actuacions es duran a terme als castells de Concabella, a la Segarra; Ciutadilla, l’Urgell; L’Espluga Calba, a les Garrigues; i Os de Balaguer i Ribelles, a la Noguera.

A tot Catalunya, es poden visitar 44 castells. Si el projecte funciona, la Fundació no descarta arribar a acords similars a d’altres demarcacions: “Sempre experimentem a Lleida les noves iniciatives i un cop consolidada una prova ‘pilot’, s’intenta ampliar a d’altres zones de Catalunya, així es va fer amb la Música als Castells, les visites i el suport a activitats de turisme rural.”

Previsions moderadament optimistes

Durant els mesos de juliol, agost i setembre visitaran les comarques lleidatanes uns 800.000 turistes i s’hi faran uns 2.5 milions de pernoctacions. Els representats dels diferents sectors turístics de les Terres de Lleida han expressat un moderat optimisme de poder mantenir els nivells d’ocupació de l’any anterior, afavorits pel turisme de proximitat

Malgrat la crisi, en els darrers 6 anys les comarques de Lleida han passat de 46.908 places l’any 2004 a les 52.776 d’aquest estiu entre hotels, càmpings, turisme rural, albergs, refugis i apartaments turístics, una xifra que representa un increment del 13 %.

Back to top button