Transport

AENA es privatitza i Renfe competirà amb altres operadors

El Govern espanyol tira endavant noves mesures liberalitzadores en el transport de viatgers. Privatitzarà un 49% d’AENA, la gestora dels aeroports, i activa la competència amb Renfe en les línies AVE.

Segons ha aprovat el Consell de Ministres, l’Estat controlarà el 51% d’AENA i es reserva la privatització al 49% restant que es distribuirà en un 21% per a un “nucli dur” d’accionistes estables i el 28% que sortirà a borsa. Per aquesta operació, la major venda en una empresa pública en 16 anys, el Govern espera ingressar 2.500 milions d’euros.

L’operació es produirà abans de final d’any. Els accionistes estables podrien estar seleccionats al setembre i la sortida a borsa, al novembre. Aquest model reserva el control en la presa de decisions a l’Estat i xoca amb les aspiracions de Catalunya i Canàries de controlar els seus propis aeroports.

La participació de capital privat, que no podrà controlar la companyia, obeeix més a raons financeres -per aconseguir ingressos- que de model aeroportuari. Aquesta participació privada no decisòria, pot ajudar a estendre el negoci d’AENA a l’exterior. L’ens ha remuntat la situació de pèrdues i el Govern ha de considerar que no necessita socis que modifiquin el model de gestió actual.

Un operador competirà amb Renfe

D’altra banda, el Ministeri de Foment també donarà entrada al sector privat en el transport ferroviari de viatgers. De moment, es tracta d’una tímida obertura de la competència a Renfe en el corredor Madrid-Llevant, i per un període de set anys. L’oferta privada de l’AVE BCN-Madrid podria començar el 2016.

“L’objectiu de la reforma és millorar la qualitat del servei del transport que es dóna a Espanya a tots els ciutadans”, ha explicat la ministra de Foment Ana Pastor, que ha recordat que l’any passat 188 milions de persones van passar pels aeroports espanyols.

Articles relacionats

Back to top button