El turisme rural serà el que més notarà la crisi

El professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Oriol Miralbell, considera que el turisme rural és el sector més susceptible de notar la crisi perquè és “poc competitiu”.

El professor argumenta que el turisme rural a Espanya té uns preus per sobre del que els correspondria per l’oferta i a la demanada a la que va dirigida. “Si comparem el preu del turisme rural a Espanya amb el d’Alemanya, és molt més elevat l’espanyol que l’alemany”, assegura Miralbell i afegeix que “per tant, és un sector poc competitiu”

Pel que fa a les últimes dades oficials del turisme rural català, durant el 2011 els establiments van incrementar un 3,9% el nombre de clients i les pernoctacions van pujar una mica menys, (3,3%). La qual cosa marca una reducció de les estades mitjanes. Aquest comportament contrasta amb la resta de tipologies d’estabilients, tant hotels com càmpings han incrementat les pernoctacions per sobre del nombre de clients.

Respecte a les estades, el professor Miralbell, opina que per les estades curtes els clients espanyols no aniran a fer turisme rural a França o Alemanya però en el cas d’estades més llargues si que poden plantejar-se buscar alternatives.

Si el preu és un escull en la competitivitat del sector cal tenir present que un dels reptes que afronta el turisme rural és la captació de turistes internacionals. Els clients estrangers no superen el 5%. Abordar aquesta demanada pot ajudar a la llarga a garantir l’ocupació i la rendibilitat dels establiments.

El sector rural té en el punt de mira la més que possible eliminació dels ponts festius anunciades pel govern espanyol. Segons algunes estimacions traspassar el dia festiu a dilluns pot provocar un augment molt significatiu de les vendes.

0 0 0