EmpresesEstudis

La qualitat de l’ocupació en el sector turístic empitjora

Els sindicats denuncien que la temporalitat laboral del sector turístic és el doble que la de la resta de sectors econòmics. Malgrat ser el sector que més creix en ocupació, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre, CC.OO. afirma que una tercera part dels empleats en turisme tenen un contracte temporal.

Fins a un 85 % de l’increment dels assalariats catalans d’aquest any corresponen al sector turístic. El sector turístic suposa 13,4 % de tota la població ocupada a Catalunya, un punt més que en 2013 i és el principal sector de creació d’ocupació. Com a punt negatiu els sindicats afirmen que s’erigeix com el sector que concentra més temporalitat i parcialitat en els llocs de treball a causa de l’estacionalitat de l’activitat. La temporalitat general a Catalunya se situa entorn al 18 i 19% mentre que en el sector turístic la taxa supera el 32%. Per a CC.OO. l’estacionalitat no explica en el seu conjunt tanta temporalitat ja que molts d’aquests contractes haurien de ser fixos discontinus.

Un altre factor que defineix els ocupats en el sector són els contractes a temps parcial, lleugerament superiors a la mitjana. En aquest cas la taxa de contractes a temps parcial és del 14%, mentre que en el sector turístic ronda el 20%. El contracte a temps parcial en el sector turístic és el doble en les dones que en els homes.

La taxa d’atur del turisme es redueix

El nombre d’aturats segueix baixant en el sector turístic. La taxa d’atur espanyola en turisme se situa en un 14% (1,4 punts percentuals menys respecte al 2013) i gairebé 10 punts inferior a la mitjana de l’economia del país, segons dades de l’última avaluació de l’EPA corresponent al III trimestre. Les activitats turístiques compten amb uns 2,7 milions de treballadors en actiu a tot l’Estat.

Entre les sis comunitats autònomes, amb major pes de l’ocupació turística, els treballadors en turisme van créixer interanualment en totes elles a excepció de Balears (-3,4%) i Canàries (-0,7%). Catalunya (+12,3%), Andalusia (+9,1%), Comunitat de Madrid (+1,6%) i Comunitat Valenciana (+10,2%) van incrementar de forma significativa.

Articles relacionats

Back to top button