superior

Hotels

La crisi econòmica agreuja la selecció natural en el sector hoteler

La complicada situació econòmica actual fa que molts inversors que havien entrat en el sector hoteler atrets per les altes rendibilitats dels darrers anys facin un pas enrere. Les cadenes consolidades estan alerta per fer-se amb els projectes que quedin penjats.

L’informe City Review, de la consultora immobiliària Christie+Co i l’empresa d’investigació STR Global, realitzat amb el suport de les patronals hoteleres de Barcelona i Madrid, qüestiona que ambdues ciutats puguin assumir sense problemes les noves obertures previstes pels propers anys, donada la situació econòmica actual.

El cas de Barcelona és el més paradigmàtic. L’informe assegura que només al 2009 es posaran en marxa 20 nous hotels que afegiran 2.519 habitacions a una planta ja existent prou notable: més de 29.000 habitacions en 309 hotels. Entre els nous hotels hi ha referències de companyies internacionals com el que Mandarin té previst obrir al Passeig de Gràcia o l’hotel Vela de Bofill al port que operarà Starwood a través de la seva marca W.

Com el Gremi d’Hotels de Barcelona ha advertit reiteradament en els darrers temps, fins i tot en moments de bonança, el mercat no podrà absorbir aquesta nova oferta. I això, segons les consultores, podria paralitzar o endarrerir alguns dels nous projectes previstos, especialment els impulsats per una immobiliària, petits inversors o per grups que no disposen de finançament o socis per continuar el seu creixement.

S’obren doncs un munt d’oportunitats per a les cadenes més consolidades i amb recursos que es podrien fer amb actius o amb l’explotació de negocis en règim de lloguer o management en bones condicions.

Així ho demostra un altre recent informe d’una altra consultora de prestigi especialitzada en la compra-venda d’immobles, Dyrecto Consultores, que assegura que un 54% de les cadenes hoteleres espanyoles tenen previst comprar hotels i els seus objectius principals són Madrid i Barcelona.

Segons l’estudi “Plan de Expansión de Cadenas Hoteleras”, les companyies espanyoles són a l’aguait d’establiments que promotors aliens al sector posseeixen i dels que s’haurien de despendre, obligats per la situació econòmica actual. El 79% dels enquestats per Dyrecto Consultores assegura que prefereix fer-se amb establiments que ja són operatius i no impulsar nous projectes, a causa de l’esmentada sobre oferta hotelera i l’alt preu que encara té el sòl urbanitzable a les grans ciutats espanyoles.

El 45% dels hotelers prefereix fer-se amb hotels de quatre estrelles, un 30% prioritza els de tres estrelles i un 25%, els de cinc estrelles. Mentre que el 60% es decantaria per un hotel d’entre 60 i 100 habitacions.

Back to top button